“Ik mag kiezen bij wie ik wil blijven wonen na de scheiding”, hoor ik kinderen vaak zeggen. Net zoals hun ouders denken kinderen dat ze mogen kiezen. Niets is minder waar. Als je 12 jaar bent en je ouders gaan uit elkaar, dan mag je als kind NIET kiezen bij wie je blijft wonen, of hoe een omgangsregeling er uit komt te zien.
Niet?
Deze misvatting bij ouders en kinderen, zorgt er helaas voor dat de verhouding tussen de ouders, maar ook tussen de ouders en de kinderen verandert. Het kind krijgt namelijk het gevoel te moeten kiezen tussen de ouders en ouders proberen het kind in hun “kamp” te krijgen. Dit is slecht voor alle verhoudingen en ook schadelijk voor de kinderen.
Gezag
Als ouders nemen jullie tot de 18e verjaardag van het kind, samen beslissingen ten aanzien van alles wat jullie kind aangaat. Komen jullie daar als ouders niet uit, dan kunnen jullie de kwestie aan de rechter voorleggen.
Luisteren naar het kind
De rechter zal kinderen van 12 jaar en ouder de mogelijkheid geven om hun mening kenbaar te maken. Dit kan op verschillende manieren en het is aan het betreffende kind om aan te geven wat het kind het prettigst vindt. Zo kan er een gesprek plaatsvinden tussen de rechter en het kind waarbij het kind zijn of haar wensen kenbaar kan maken. Dit kan ook door middel van het schrijven van een brief door het kind aan de rechter.
Beslissing
De rechter zal in zijn beslissing de wensen van het kind meenemen, maar dat wil niet zeggen dat de wens van het kind ook altijd de beslissing van de rechter is. Soms is de beslissing anders, dan de wens van het kind. Dat is het geval als het belang van het kind beter gediend wordt met een andere beslissing.
Dus..
Als je zekerheid wenst omtrent de beslissing die genomen moet worden, dan neem je als ouders alle beslissingen die je minderjarige kind aangaan zelf. Mocht dat toch niet lukken, neem dan contact met mij op.
mr. N. (Nicole) Geradts