Stel u eens voor: U wordt slachtoffer van een ongeval. Dat kan u in het verkeer overkomen, maar ook op het werk, of zelfs in een ziekenhuis door een fout van een arts of verpleegkundige.
U stelt de tegenpartij aansprakelijk voor dat ongeluk en krijgt te maken met de verzekeraar van de tegenpartij. Soms doet die verzekeraar al moeilijk over het toegeven dat hun verzekerde schuldig is aan het ontstaan van het ongeval. Maar als die verzekeraar de aansprakelijkheid dan uiteindelijk heeft erkend ontstaat het volgende probleem: de causaliteit. Dat betekent dat de verzekeraar stelt, dat de klachten van het slachtoffer niet het gevolg zijn van het ongeval.
De verzekeraar roept bijvoorbeeld dat het slachtoffer die klachten al eerder had, of zonder ongeval ook gekregen zou hebben. En volgens de wet moet het slachtoffer bewijzen, dat zijn klachten wel het gevolg zijn van het ongeval. Dat is niet altijd even makkelijk, maar de rechter komt de slachtoffers nu verder tegemoet.
Vorige maand is een uitspraak gepubliceerd van de rechtbank Limburg waarin het bewijs dat (rug)klachten het gevolg zijn van een aanrijding sneller wordt aangenomen. Voorwaar een baanbrekende uitspraak! Ik bespreek die zaak hieronder graag voor U.
Vaststond, dat het slachtoffer voor het ongeval al leed aan scoliose, zeg maar een kromme rug. Dat kan tot rugklachten leiden, maar dat hoeft niet. Het slachtoffer had voor het ongeval geen klachten, maar na het ongeval wel. De vraag die de rechter moest beantwoorden was of de rugklachten het gevolg waren van de aanrijding.
De verzekeraar, die de schade moet vergoeden, vond van niet, omdat de rugklachten ook door de scoliose veroorzaakt konden zijn. De advocaat van het slachtoffer wees erop, dat het slachtoffer voor het ongeval helemaal geen rugklachten had, ook al was er al sprake van scoliose.
De rechter heeft nu uitgesproken dat het verband tussen de aanrijding en de rugklachten kan worden aangenomen, omdat de rugklachten pas na het ongeval zijn ontstaan, door het ongeval veroorzaakt kunnen zijn, en er geen andere exclusieve oorzaak is aan te wijzen.
Dat is goed nieuws voor alle slachtoffers.
Ik zal er namens mijn cliënten mijn voordeel mee doen!
Erland Dohmen