Eind goed, al goed, dat is het gevoel dat overblijft in deze zaak waarin ik 12,5 jaar heb geprocedeerd. Mijn cliënte, een jonge vrouw, had een gezwel in het hoofd/halsgebied. Nader medisch onderzoek moest uitwijzen of dit gezwel kwaadaardig was. Daarom was het nodig om in de achterste halsdriehoek een lymfeklier te verwijderen. Een ervaren KNO-arts verrichtte de ingreep, maar het ging helaas mis. Er werd een belangrijke zenuw beschadigd waardoor haar schouderblad afhangt en zij haar arm niet meer kan heffen. Volledige arbeidsongeschiktheid is het gevolg.
Medische fout of complicatie?
In zaken over medische aansprakelijkheid is dit steeds de vraag. De rechtbank stelde professoren van academische ziekenhuizen aan om deze vraag te beantwoorden. Nadat zij aan de rechtbank schriftelijk hun advies hadden uitgebracht kwam het oordeel van de rechtbank. De rechtbank oordeelde op basis van die rapportages dat het een complicatie was en geen medische fout. Hierdoor kreeg cliënte niet alleen geen schadevergoeding, maar moest zij ook nog eens alle proceskosten betalen.
Hoger Beroep
U kent mijn lijfspreuk: Koempels blijven strijden, en dus stelde ik hoger beroep in. Bij het Gerechtshof kreeg ik het zover, dat de professoren zelf werden gehoord. Ik kon hen nu zelf ook vragen stellen, met als gevolg dat de zaak kantelde. De uitspraak van het Gerechtshof kwam eind vorige maand en is als volgt:
De zenuw had gedetecteerd/opgezocht had moeten worden voordat de lymfeklier verwijderd mocht worden. Wel een medische fout dus! Het ziekenhuis werd na 12,5 jaar procederen alsnog aansprakelijk geoordeeld. Mijn cliënte kan nu een reële schadevergoeding tegemoetzien en het ziekenhuis betaalt alle proceskosten.
Geen zoete koek, maar waarheidsvinding!
Het verloop van deze zaak en de uitkomst ervan tonen aan dat een advocaat zelf op zoek moet naar de waarheid en niet voor zoete koek moet aannemen wat in rapportages geschreven staat. Dat kan door zelf onderzoek te doen, maar ook door zelf getuigen of deskundigen aan de tand te voelen.
De dood of de gladiolen
Als alles op het spel staat maakt die houding van de advocaat het verschil tussen “de dood of de gladiolen” voor de cliënt. Deze mentaliteit laat ons kantoor zien op alle terreinen van letselschade. Of het nu gaat om verkeersongevallen, arbeidsongevallen of slachtoffers van zeden- of geweldsmisdrijven. Wij staan pal achter het slachtoffer.
Eerste gesprek gratis.
Maak gebruik van deze mogelijkheid. In dat gesprek informeer ik u gratis en vrijblijvend over uw mogelijkheden.
Erland Dohmen
Tijssen & Saes Advocaten