We zijn allemaal klaar met Corona, maar Corona nog niet met ons! Deze ideële reclamespreuk is helaas nog volop van kracht, het virus is nog niet verslagen. Een van de methodieken om het virus eronder te krijgen is zoveel mogelijk thuiswerken. Gezondheid is onze grootste schat, dus volg deze instructie op. Maar is uw thuiswerkplek ook goed voor uw gezondheid, en zo niet: wie is daarvoor dan aansprakelijk? Daarover praat ik u graag bij in deze column.
De Zorgplicht van de werkgever
In de wet is geregeld, dat de werkgever moet zorgen voor een zo veilig mogelijke werkplek. Maar hoe zit het als uw huis uw werkplek is (geworden)? Is de werkgever dan ook verplicht om te zorgen voor een zo veilig mogelijke werkplek? Aan de hand van een concreet voorbeeld wil ik uiteenzetten hoe het zit.
Secretaresse Sammy
Sammy werkt als secretaresse op kantoor, maar moet vanwege Corona thuis gaan werken. Zij had van haar werkgever een notitie met pictogrammen gekregen over haar werkplek en werkhouding. Toch krijgt zij last van nek- en schouderpijn, en hoofdpijnklachten. Sammy stelt haar werkgever aansprakelijk voor haar gezondheidsklachten. Slaagt haar vordering tot schadevergoeding?
Juridisch kader
Sammy stelt, dat zij in de uitoefening van haar contractuele werkzaamheden deze gezondheidsschade heeft opgelopen. De werkgever moet kunnen bewijzen dat de thuiswerkplek zo gezond (veilig) mogelijk was ingericht om de klachten van Sammy te voorkomen. De werkplek moet dus ergonomisch zijn ingericht. Denk aan een goede bureaustoel in de juiste houding, de juiste afstand tot het beeldscherm, etcetera. Slaagt de werkgever hierin niet, dan zal de vordering tot schadevergoeding van Sammy waarschijnlijk slagen. Weliswaar moet Sammy bewijzen, dat haar klachten veroorzaakt zijn door de werkomstandigheden in de thuissituatie. Maar als de werkomstandigheden thuis niet voldoende ergonomisch waren ingericht en de klachten hierdoor veroorzaakt kunnen zijn, dan veronderstelt de rechter een verband tussen die klachten en het werk. Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat wijst Sammy verder de weg.
Gratis intakegesprek en Quick Scan
Bent u, of kent u iemand in de situatie van Sammy, kom dan voor een gratis, vrijblijvend oriënterend gesprek. Er staat een volledig en deskundig letselschadeteam voor u klaar op ons kantoor bestaande uit 2 erkende letselschadeadvocaten: Marcel Tijssen en ikzelf, een specialiserend jurist, Dennis Moonen en de legal assistant: Kitty Schroyen.
Bel gerust voor een afspraak.
mr. E.H.J.M. (Erland) Dohmen