Mijn cliënt, die ik voor dit artikel “Janssen” noem, ontving een verzoekschrift van zijn ex-vrouw. Zijn ex-vrouw, die als meisjesnaam “Peters” had, stond in dit verzoekschrift als mevrouw Janssen vermeld. “Hoe kan dat”, vroeg meneer Janssen aan mij. “Wij zijn van elkaar gescheiden, omdat we elkaar niet meer leuk vonden, maar nu gebruikt zij nog steeds mijn naam”.
Antwoord
Als je met elkaar gaat trouwen krijg je in Nederland als toekomstig echtpaar de vraag van de burgerlijke stand, hoe je na het huwelijk wil heten. In mijn voorbeeld zou mevrouw Peters na het huwelijk kunnen kiezen voor, mevrouw Peters, mevrouw Janssen, mevrouw Peters-Janssen en mevrouw Janssen-Peters. Ook meneer Janssen heeft dezelfde keuze mogelijkheden.
Als je gaat scheiden blijf je de mogelijkheid, om de naam van je ex-partner te gebruiken, behouden. Het wordt dus niet weer automatisch mevrouw Peters.
Waarom achternaam ex
Vaak wil de vrouw de achternaam van haar ex behouden, omdat zij dan dezelfde achternaam heeft als de kinderen. Er kunnen ook andere redenen zijn, zoals bijvoorbeeld een bedrijf of een carrière die is opgebouwd met de naam van de ex-man. Maar heeft ze daar dan niet de toestemming van Janssen voor nodig?
Toestemming
Meneer Janssen hoeft geen toestemming te geven aan zijn ex, zodat zij zijn naam kan blijven gebruiken. De wet geeft haar dat recht. Janssen kan haar het gebruik niet verbieden. Al helemaal niet als ze samen kinderen hebben. Zijn er geen kinderen, dan kan Janssen de rechtbank verzoeken om zijn ex-vrouw de bevoegdheid tot het gebruik van zijn naam te ontnemen. Daar moeten dan wel “gegronde redenen” voor zijn. Die liggen meestal in het gedrag van de ex-partner.
Vreemde conclusie
Wil je het gebruik van je naam door je ex voorkomen, dan betekent dat, dat je geen huwelijk of geregistreerd partnerschap moet aangaan, wat behoorlijk ver gaat. Een andere optie zou kunnen zijn dat je hierover van te voren afspraken maakt, die je vastlegt in huwelijkse voorwaarden. Stof tot nadenken dus!
mr. N. (Nicole) Geradts