DE FRUSTRATIE VAN EEN NIET UITGESPROKEN VONNIS

Mevrouw Adema belt woensdagmiddag om 16.00 uur naar kantoor. Zij is benieuwd naar de gerechtelijke uitspraak, die zij die dag verwacht. Na een procedure, die intussen al een jaar duurt, is het dan eindelijk zover: het einde is in zicht. Voor procedures in Roermond kunnen de Roermondse advocatenkantoren na 15.00 uur zelf stukken ophalen bij de Centrale Balie in het Gerechtsgebouw. Ik ga dan ook vol goede moed de stukken ophalen. Bij die stukken moet ook het vonnis voor mevrouw Adema zijn. Helaas, bij het doornemen van de opgehaalde stukken blijkt het verwachte vonnis er niet bij te zijn.

 

ONMACHT  OM TOT VERANDERING TE KOMEN

Dat wordt een teleurstellend bericht voor mevrouw Adema. Nu het vonnis niet is gekomen, zal de uitspraak met de gebruikelijke vier weken zijn doorgeschoven. Mevrouw Adema is echter niet de eerste cliënt(e), die daarmee te maken krijgt. Ik en vele medewerkers van advocatenkantoren moeten met (te) grote regelmaat cliënten een dergelijke mededeling doen. De grote hoeveelheid te behandelen zaken in combinatie met te weinig rechters zijn daarvan de oorzaak.

Het is reeds vele jaren lang zo, dat rechters niet in staat zijn om binnen redelijke termijn uitspraak te doen aan het einde van de verschillende stadia van procedures. Cliënten worden daar moedeloos van en mét hen ook de secretariaten van advocatenkantoren en de behandelend advocaten.

Hoewel deze situatie zich al zolang voordoet, blijkt de politiek niet in staat daar iets aan te doen. Constant bezuinigen en andere politieke prioriteiten verhinderen dat.

 

VERHOUDING STRAKKE TERMIJNEN EN UITSTELLEN

Extra frustrerend zijn daarbij nog de strakke termijnen, die gerechtelijke instanties aanhouden. Soms wil een advocaat nog aanvullende tijd willen voor het indienen van stukken. Soms vraagt een cliënt nog tijd om extra bewijs boven water te halen. Die tijd krijg je dan niet. Als je je dat bedenkt, dan kun je aan cliënten toch niet meer uitleggen dat het vele maanden tot soms wel langer dan een jaar kan duren voordat de uitspraak er is?

 

OPROEP AAN BETROKKENEN

Aan het slot van deze column is mijn oproep aan gerechten én politiek: ben u meer bewust van de situatie van procespartijen.

 

J.C.H. (Jan) van Erdewijk

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling