Arbeidsongevallen van ZZP-ers

31 januari jongstleden heeft de rechter uitspraak gedaan in een belangrijke kwestie waarbij een ZZP-er zwaar letsel opliep. De rechter heeft de aansprakelijkheidsverhouding tussen de aannemer en de door hem ingeschakelde ZZP-er vastgesteld.

Ik leg graag uit wat er speelde en hoe u uw voordeel kunt doen met de uitspraak.  

ZZP-er Handige Harrie raakt blijvend invalide. 

Handige Harrie is metselaar. Zijn werk voert hij uit als ZZP-er. Harrie wordt ingehuurd door een aannemer op een bouwproject. Harrie wordt in het in aanbouw zijnde gebouw getroffen door een omvallende palletheftruck. Zijn scheenbeen, kuitbeen, voet en enkel zijn gebroken. Harrie raakt invalide en kan niet meer werken.

Wie dekt de schade?

Harrie zit met een hoop ellende en vreest voor zijn kostwinning. Wat kan Harrie doen?

Als Harrie handig is, dan schakelt hij een erkende letselschadeadvocaat in. Dan wordt hij erop gewezen, dat hij de aannemer die hem inhuurde kan aanspreken. Deze aannemer moet volgens de wet aan een ingehuurde ZZP-er dezelfde veiligheidswaarborgen bieden als aan eigen personeel. Zo oordeelde ook de rechter! De aannemer werd aansprakelijk geoordeeld.

Opdrachtgevers van ZZP-ers verzeker u goed!

Als u een ZZP-er inschakelt voor werkzaamheden die de kernactiviteit van uw bedrijf vormen, dan is het verstandig om uw bedrijf vooraf goed te verzekeren tegen arbeidsongevallen die ZZP-ers kunnen overkomen. Want de kans dat uw bedrijf opdraait voor de grote schade die een ZZP-er lijdt door een arbeidsongeval is groot. Zonder een dergelijke verzekering kan dit zomaar het faillissement van uw bedrijf betekenen!

Wat kan ik als advocaat voor u doen?

Als u zich herkent in “Handige Harrie”, dan kan ik u helpen om te voorkomen dat u zonder inkomen komt te zitten. Ook alle andere schadeposten, zoals medische kosten, reiskosten, kosten van huishoudelijke hulp en dergelijke moeten vergoed worden. Ook heeft Handige Harrie recht op smartengeld, een vergoeding voor de pijn en het leed dat hem treft.

En wat als Handige Harrie geen advocaat kan betalen?

Geen nood. Zodra de aansprakelijkheid voor het ongeval vaststaat betaalt de aannemer of zijn verzekeraar ook de advocaatkosten. Zolang dat niet vaststaat kan Handige Harrie onder omstandigheden een beroep doen op zijn rechtsbijstandverzekering of om “gratis rechtshulp” verzoeken.

Eerste gesprek is gratis

Het eerste gesprek is gratis en zonder enige verplichting.

Daarin kan ik iedereen die zich herkent in Handige Harrie de weg wijzen.

U bent van harte welkom!

Erland Dohmen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling