De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling niet ten goede. Toch had het programma onlangs wel mijn aandacht en dat niet vanwege de inhoud van het programma, maar vanwege een bizar incident.

Een mevrouw wilde komen vertellen dat zij door gebed genezen was van een ziekte. Op weg naar haar plekje in de studio viel zij tijdens een life-uitzending op een donkere plek, kennelijk over een afstapje of verhoging. De presentatoren waren niet in staat om adequaat te reageren, lieten haar aan haar lot over en vroegen zelfs aan een van de andere tafelgasten of hij toch zijn verhaal kon doen terwijl deze mevrouw er nog lag. De omstandigheid dat zij bloedverdunners slikte maakte de situatie er niet beter op, want ze bleef doorbloeden. Te gek voor woorden, dit!

Is er tegenover deze mevrouw onrechtmatig gehandeld door de omroep die het de talkshow organiseert? Dat hangt af van een aantal factoren die de Hoge Raad daarover heeft geformuleerd en wel de navolgende:

  • Hoe waarschijnlijk kan de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid worden geacht? (in dit geval: Hoe waarschijnlijk is het dat iemand het afstapje over het hoofd ziet?)
  • Hoe groot is de kans dat daaruit ongevallen ontstaan? (in dit geval: Hoe groot is de kans dat iemand die het afstapje over het hoofd ziet, er ook werkelijk over valt en letsel oploopt?)
  • Hoe ernstig kunnen de gevolgen zijn? (in dit geval: Hoe ernstig kan het letsel zijn ten gevolge van een val over het afstapje?)
  • Hoe bezwaarlijk zijn de te nemen veiligheidsmaatregelen? (in dit geval: Hoeveel werk of kosten zijn er gemoeid met het beter beveiligen en/of verlichten van het afstapje?

De weging van bovengenoemde factoren leidt naar mijn mening tot aansprakelijkheid en recht op schadevergoeding van materiële en immateriële aard (smartengeld).

Bent of kent u iemand die ook letselschade heeft opgelopen door een huis, tuin of keukenongeval?

We behartigen graag de belangen van het slachtoffer.

Erland Dohmen

aansprakelijkheidsrecht

Wellicht ook interessant?