U vraagt zich nu vast af wat een letselschade cowboy is. In de letselschadebranche zijn er veel slachtoffers op zoek naar iemand die hun belangen kan behartigen bij het verhalen van hun schade. Bent u zo’n slachtoffer? Dan dient u zorgvuldig te kijken naar wie uw belangenbehartiger wordt. Kiest u namelijk voor een letselschadespecialist dan zit u goed. Maar kiest u voor een letselschadecowboy dan kan uw weg naar volledige schadevergoeding gevaar lopen. Ik zal u uitleggen waarom.
Letselschadeadvocaat
Wanneer is iemand nu een letselschadespecialist vraagt u zich wellicht af. Iedereen kan zich namelijk letselschadespecialist noemen, nu dat geen beschermde beroepstitel is. Als u een letselschadeadvocaat benadert dan kunt u het beste nagaan of hij/zij is aangesloten bij een specialisatievereniging zoals de LSA of de ASP. Dit betekent dat de betreffende advocaat een specialisatieopleiding heeft gevolgd en ieder jaar wordt getoetst of hij/zij aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet. Ook dient de advocaat ieder jaar bijscholing te volgen, zodat deze op de hoogte is van de actualiteiten in de letselschadebranche.
Letselschadejurist
Als u uw belangen laat behartigen door een letselschadejurist let er dan op dat deze ook een specialisatieopleiding heeft gevolgd en/of aangesloten is bij een beroepsvereniging. Dat laatste betekent dat de betreffende letselschadejurist ook aan bepaalde kwaliteitseisen moet voldoen die door de vereniging worden opgelegd en aan gedragsregels is gebonden. Ook zal ieder jaar een verplicht aantal cursussen gevolgd moeten worden om de kennis op peil te houden.
Letselschadecowboy
Een letselschade cowboy is iemand die zich niet heeft gespecialiseerd in letselschade en ook niet aangesloten is bij een beroeps- en/of specialisatievereniging, zodat deze niet is gebonden aan gedragsregels en dus geen verantwoording hoeft af te leggen voor praktijken die u benadelen. Zo zien we in de praktijk steeds vaker dat deze letselschadecowboys een gedeelte van de schadevergoeding van het slachtoffer afromen om hun eigen kosten te voldoen. Zelfs als de verzekeraar de kosten van deze letselschade cowboy betaalt dan kan een ‘’no cure-no pay contract’’ alsnog roet in het eten gooien. Als de kwestie namelijk is afgerond staat vaak in een dergelijk contract dat u over het ontvangen bedrag aan schadevergoeding ook nog een groot deel aan deze cowboy dient te betalen. Dergelijke praktijken zijn dagelijkse kost voor deze letselschadecowboys.
Kies voor een letselschadespecialist
Zorg er dus voor dat u ook daadwerkelijk te maken hebt met een specialist op het gebied van letselschade. Een echte specialist zal vaak op zijn website, in de e-mailhandtekening of op social media aangeven dat hij/zij is aangesloten bij een beroeps- en/of specialisatievereniging (zoals de LSA) of een specialisatieopleiding heeft gevolgd. Kunt u via die weg niet ontdekken of iemand specialist is, dan kunt u dit uiteraard altijd vragen, omdat u ook te maken kunt hebben met iemand die een aspirant lidmaatschap bij een beroeps- en/of specialisatievereniging heeft. Zo kunt u eenvoudig achterhalen of u te maken hebt met een letselschadespecialist of een letselschadecowboy.
Wilt u meer weten of hebt u andere vragen op letselschadegebied, neem dan vrijblijvend contact met ons op.
mr. D.A.G. (Dennis) Moonen