ME TOO

Het lijkt wel een rage, het wereldwijd doen van beklag over seksuele intimidatie. “Me too” wordt het fenomeen genoemd. Het is goed, dat dergelijk grensoverschrijdend gedrag massaal aan de kaak wordt gesteld.

 

Als letselschadeadvocaat, die opkomt voor de slachtoffers, weet ik hoezeer dit ingrijpt in de ziel van mensen. Slachtoffers worden er letterlijk ziek van, gaan verzuimen op het werk en durven de straat niet meer op. Het komt voor op het werk, op school, in de (sport)vereniging, maar zelfs ook in de huiselijke kring, zo heb ik als letselschadeadvocaat meegemaakt.

 

Slachtoffers durfden lang geen aangifte te doen, want wie zouden ze geloven? Vooral als machtsongelijkheid een rol speelt is het lastig voor het slachtoffer om actie te ondernemen.

 

In het arbeidsrecht is het in het algemeen al zo dat de werkgever signalen van burn out moet opvangen en daar wat mee moet doen. In het verlengde daarvan ligt de taak van een werkgever om binnen het bedrijf een vertrouwenspersoon aan te stellen die dit soort gedrag in de kiem smoort. Als een werknemer / werkneemster nergens heen kan met een klacht over seksuele intimidatie kan dat stellig leiden tot aansprakelijkheid en een schadevergoedingsplicht.  

 

Daarom is mijn boodschap voor slachtoffers : wees niet bang en kom op voor uw recht en voor werkgevers wees alert.

De erkend letselschadeadvocaat wijst u verder de weg ; in werksituaties, maar ook in al die andere gevallen!

 

mr. E.H.J.M. (Erland) Dohmen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling