PUP BIJT MAN

Nieuws?

Hond bijt man is geen nieuws, zo leert elke journalist. Man bijt hond is een leuk Tv-programma. En ”Pup bijt man ”dan? Is dat nieuws? Voor mij als letselschadeadvocaat is dat nieuws. Waarom? Dat leg ik hierna graag uit.

Wat was er gebeurd?

Recent heeft de rechter geoordeeld over het navolgende geval. Een man wordt voor zijn werk uitgezonden naar het buitenland. Hij verblijft daar op een afgesloten ressort, een zogeheten compound. Op die compound verblijft ook een pup  die hondsdolheid opliep, doordat hij door een ander dier werd gebeten. “Onze man” aaide niets vermoedend deze pup, waarop deze hem in de hand beet. Daardoor kreeg “onze man” ook hondsdolheid en overleed. Is de werkgever hiervoor aansprakelijk?

Werkgever aansprakelijk?

Ja, de werkgever is hiervoor aansprakelijk, zo oordeelde de rechter. Waarom? Omdat de werkomgeving niet veilig genoeg was ingericht door de werkgever. Daardoor kon een vreemd de dier op de compound komen en de pup bijten waarna het slachtoffer, bij een onschuldige actie als het aaien van de pup, de dood vond.

Ook eigen schuld?

Ja, omdat het slachtoffer niet binnen 48 uur na de hondenbeet een arts had geraadpleegd. Had hij dat wel gedaan, dan was de kans op overleving nog zeer groot geweest. De nabestaanden kregen daardoor slechts een deel van de overlijdensschade vergoed.

Moraal van het verhaal

De werkgever heeft een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de werkomstandigheden. En die werkomstandigheden reiken verder dan alleen de werkvloer en de werktijden. Maar de werknemer heeft ook een eigen verantwoordelijkheid en mag geen nodeloze (gezondheids)risico’s aangaan. Dus: lijdt u schade onder invloed van werkomstandigheden, laat u dan tijdig adviseren door een erkend Letselschadeadvocaat over uw recht op schadevergoeding en gedragingen die u wel of juist niet moet doen.

Erland Dohmen, letselschadeadvocaat

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling