Elke week komt er wel een brand in het nieuws. Kortsluiting in een stal tijdens een hittegolf, ondeugdelijk gemonteerde zonnepanelen, of eenvoudigweg een oververhitte telefoonoplader. Gelukkig kunt u blind vertrouwen op uw verzekeraar voor het vergoed krijgen van de schade. Of toch niet?
Vertrouw niet teveel op uw verzekering
Nadat u de brand heeft gemeld zal de verzekeraar een onderzoeksbureau inschakelen om de oorzaak van de brand te onderzoeken en u vragen te stellen. Zo’n onderzoek is niet altijd even zorgvuldig.
In een zaak kwam ik er bijvoorbeeld achter dat de onderzoekers van de verzekeraar hun onderzoek pas hadden gedaan, nadat het huis door een poetsploeg van de verzekeraar was schoongemaakt! Daardoor was het brandbeeld ernstig verstoord. De onderzoekers van de verzekeraar vonden het niet nodig om dit te melden. Gelukkig had mijn cliënt na de brand meteen zelf foto’s gemaakt.
Ook heb ik meegemaakt dat niet goed werd onderzocht of de brand een onschuldige oorzaak kon hebben, zoals bijvoorbeeld kortsluiting. Door de onderzoekers van de verzekeraar werd wèl beweerd dat er sporen waren gevonden die zouden wijzen op brandstichting. Uit internationale handboeken voor brandonderzoek bleek vervolgens dat de gevonden sporen niets met brandstichting van doen hadden.
Schakel op tijd deskundige hulp in
In het traject na een brand stelt een verzekeraar haar eigen belangen voorop. Deze hoeven niet gelijk te zijn aan uw belangen. Bovendien is het afwikkelen van brandschade specialistisch werk. Daarom is het goed om u bij een brand van begin af aan te laten adviseren door professionals. Denk daarbij aan een betrouwbare schade-expert en eventueel een brandoorzaakdeskundige.
Komt u er met uw verzekeraar niet uit? Dan kan een advocaat die gespecialiseerd is in brandzaken het verschil maken. Ik nodig u uit om in dat geval vrijblijvend met mij contact op te nemen.