Uniform hulpaanbod in scheidingsprocedures

Als ouders gaan scheiden, lukt het ze vaak niet om op een goede manier uit elkaar te gaan. Een echtscheiding wordt dan soms een vechtscheiding, vooral als de strijd via de kinderen wordt uitgevochten. De kinderen zitten daar dan tussenin, en hebben er erg veel last van. Ook op de lange termijn kan dit hele schadelijke gevolgen hebben voor kinderen en hun ontwikkeling. Ongeveer 14.000 kinderen per jaar zitten in zo´n vechtscheiding. Dat zijn er veel te veel, en dat moet veranderen!

 

Daarom start de rechtbank Limburg per 01 januari 2019 met het “Uniform Hulpaanbod” bij (v)echtscheidingen. De rechter zal tijdens de eerste zitting op de rechtbank samen met ouders kijken of er een jeugdhulptraject moet worden ingezet. Dat kan een begeleide omgangsregeling zijn, maar bijvoorbeeld ook het traject Kinderen uit de Knel of Ouderschap na scheiding. Als ouders instemmen met het jeugdhulptraject, dan kan deze hulp al meteen vanuit de zittingszaal worden gestart, zonder wachttijden. Dit scheelt niet alleen heel veel tijd maar zorgt er ook voor dat de kans groter is dat ouders en kinderen op de juiste plek terechtkomen en de hulp krijgen die bij hen past. De rechter blijft betrokken bij de zaak, en wordt dus ook geïnformeerd over de resultaten van het hulptraject. Zo wordt de vinger aan de pols gehouden.

 

Nicole Geradts en Rianne Saes zijn gisteren uitvoerig bijgepraat over alle ins en outs van dit nieuwe traject, en over de mogelijkheden die dit voor scheidende ouders en hun kinderen in de toekomst gaat brengen. Wij zijn weer helemaal up-to-date!

 

mr. R.M.T.A. (Rianne) Saes

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling