Door een brand heeft u schade aan de inboedel geleden. Gelukkig heeft u een goede verzekering. Maar wat blijkt na enkele weken? De verzekeraar wilt maar een deel van de schade uitkeren.
Beperking van dekking verstopt in algemene voorwaarden
De verzekeraar beroept zich op een artikel dat in de algemene verzekeringsvoorwaarden staat verstopt. In dat artikel staat dat inboedel die zich in de garage bevindt, maar beperkt wordt vergoed tot € 2.000,-. Deze informatie staat echter niet vermeld op het polisblad en was u daarom niet opgevallen.
Is hier juridisch iets aan te doen?
Ja, afhankelijk van de omstandigheden.
Een (financiële) beperking van de dekking hoort niet verrassend te zijn voor een consument. Een verzekerde consument moet op tijd en duidelijk kunnen weten wat de omvang van de dekking is. Zo kan men goed geïnformeerd een keuze maken bij het afsluiten en tijdens de looptijd van de verzekering. Dat betekent dat de verzekeraar in het aanvraagproces en/of uiterlijk op het polisblad, de consument expliciet moet waarschuwen voor een (financiële) beperking van de dekking.
Gebeurt dit niet, dan loopt de verzekeraar het risico dat de bepaling door een rechter buiten toepassing wordt gelaten.
Bent u het niet eens met een afwijzing?
Schakel dan de hulp in van een advocaat die gespecialiseerd is op het gebied van verzekeringsrecht, zoals ik. Het kan namelijk zijn dat uw verzekeraar ten onrechte uw schade niet (volledig) vergoed. Op die manier kaatst u de bal terug en is het uiteindelijk de verzekeraar die onaangenaam wordt verrast!
Ook als u een rechtsbijstandverzekering heeft is het nuttig om met ons contact op te nemen. Bij een procedure tegen uw (brand)verzekeraar heeft u namelijk het recht om zelf een advocaat te kiezen. De kosten hiervan worden vervolgens door de rechtsbijstandverzekeraar tot een bepaald maximum vergoed.