Bedrijven
Onlangs las ik dat het aantal bedrijven in Nederland in 2018 is gegroeid tot 1,9 miljoen! Een groei van 5% ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.
Van deze bedrijven hebben ruim 183.000 de vorm van een vennootschap onder firma (Vof) en 36.000 van een maatschap. En hierover gaat dit artikel. Want er staat weer een nieuwe wet aan te komen. Een wet die de samenwerking regelt tussen ondernemers die samen een bedrijf hebben of starten.
Wetsvoorstel
De huidige regeling van de Vof’s en de maatschappen dateert grotendeels uit 1838 en mogelijk nog van daarvoor. Hoognodig dus dat de wet wordt aangepast. Een eerste wetsvoorstel was al bij de Tweede Kamer ingediend op 24 december 2002, maar werd in 2011 door de Minister weer ingetrokken.
Acht jaar later ligt er dan een nieuw wetsvoorstel. Als dit voorstel nu wel wordt aangenomen, gaat er van alles veranderen. Er wordt bijvoorbeeld geen onderscheid meer gemaakt tussen Vof’s en maatschappen. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen Vof’s die wel en die niet bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven. En er komen nieuwe regels voor het in- en uittreden van vennoten van de Vof.
Hoe het gaat aflopen met dit wetsvoorstel, zal de toekomst moeten leren. Wel zal het nog jaren duren voordat dit voorstel door de Tweede en Eerste kamer zal worden aangenomen.
Afwachten?
Is wachten op de nieuwe wet verstandig? Volgens mij niet. De kans is aanwezig dat ook dit wetsvoorstel het niet gaat halen. En in de tussentijd groeit het aantal Vof’s en maatschappen nog steeds.
Ik adviseer om nú al rekening te houden met dit wetsvoorstel, en niet alleen voor startende bedrijven. Dat geldt ook voor bestaande bedrijven. Die hebben hun oude VOF-contracten vaak al lang in de kast onder het stof liggen.
Ik vergelijk het vaak met huwelijkse voorwaarden: na het ondertekenen denkt niemand er meer aan, totdat de echtscheiding zich voordoet. En zo is het ook met de VOF- en maatschapscontracten.
Fiscaal
Maar ook fiscaal verandert er continu iets. Is uw VOF-contract hierop aangepast? Vaak niet.
Tip
Daarom mijn advies: laat dit nieuwe wetsvoorstel voor u aanleiding zijn om de oude VOF- en maatschapscontracten nog eens te laten checken. Of, als u samen met een compagnon een nieuw bedrijf wil starten, hou dan alvast rekening met dit nieuwe wetsvoorstel.
Jeroen Gubbels en Wil Saes kunnen u hierover adviseren. U kunt altijd contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek.
mr. W.M.J. (Wil) Saes