Hopelijk heb jij nog geen dovemansoren, want dan ben ik te laat. Vandaag een waarschuwing, omdat we ziende blind lijken te zijn.
Advocatenfeest
Hoe kom ik op dit onderwerp. Vorige week was ik op een congres van letselschadeadvocaten dat werd afgesloten met een feest. Degene die muziek draaide stond relatief veilig achter de boxen maar de deelnemers werden blootgesteld aan een letterlijk oorverdovend muziekgeluid. Oorverdovend betekent grote kans op gehoorschade. Piepende oren of een doof gevoel na afloop betekent gehoorschade. De piep en de doofheid gaan meestal over maar de schade herstelt niet volledig. Dat zelfs op een letselschadecongres de muziek zo onverantwoordelijk luid gedraaid werd zette mij aan het denken.
Waarschuwing
Ik wil waarschuwen voor gehoorschade, die sluipend en ongemerkt optreedt en zich pas blijvend manifesteert als het te laat is.
Veel onderzoeken zijn al gepubliceerd. Zodra je lang bloot wordt gesteld aan te hard geluid loop je gehoorschade op en het gehoor herstelt zich daarna niet meer volledig. Door elk volgende te harde geluid neemt de schade toe en zodra je merkt dat je niet goed meer hoort kun je niets meer doen om je gehoor te herstellen. Alleen een gehoorapparaat kan dan uitkomst bieden.
Wat voorbeelden:
Diegene die harde muziek in een café, discotheek of bij een dancefestival bijwoont loopt gehoorschade op.
De gemeente-medewerker die de bladblazer hanteert zonder gehoorbescherming loopt gehoorschade op.
De automobilist die met luide muziek door de straten rijdt loopt gehoorschade op.
De bouwvakker die metaal slijpt loopt gehoorschade op.
De tuinier op de zitmaaier loopt gehoorschade op.
De muziekliefhebber die op maximale sterkte muziek beluistert via koptelefoon of oortjes loopt gehoorschade op.
Te lang, te hard geluid = gehoorschade
Gehoorbescherming:
Oorkappen en oordoppen bieden bescherming bij hard geluid maar als ze nodig zijn, worden ze nog steeds niet altijd gebruikt.
Wie is verantwoordelijk?
Op de eerste plaats ben je zelf verantwoordelijk om je gehoor te beschermen en heb je zelf de schade door gehoorverlies te dragen.
Is evenwel een ander verantwoordelijk te houden voor de te hoge geluidbelasting dan kun je deze voor de schade vanwege gehoorverlies aanspreken. Ons recht biedt bijvoorbeeld mogelijkheid om de werkgever aan te spreken als hij niet de noodzakelijke gehoorbeschermingsmiddelen beschikbaar stelt. Als letselschadeadvocaat kom ik dat wel tegen.
In veel gevallen is het echter moeilijk bewijs te leveren waardoor de gehoorschade is veroorzaakt. Je merkt pas later dat je gehoor is beschadigd en kunt niet meer aantonen door welke opeenstapeling van geluidbelastingen dat is gebeurd.
Advies:
Ben zuinig op je gehoor, houd oordoppen bij de hand en spreek de verantwoordelijke aan als de geluidbelasting te groot is. Is gehoorschade ontstaan en duidelijk en bewijsbaar dat een derde de gehoorschade bij jou heeft veroorzaakt raadpleeg dan een letselschadeadvocaat om je schade te verhalen. Je schade zal dan vaak bestaan uit smartengeld en voor eigen rekening gebleven kosten van medische behandeling en gehoorapparaten.