“Geld lenen kost (nog meer) geld”

Geld lenen?

Wie kent de bekende slogan van de televisie niet: “Geld lenen kost geld”?

Dat is een waarheid als een koe! Als u geld leent moet u dat geld ook terugbetalen, zelfs met de rente daarover.

U zult nou zeggen: “dat valt wel mee, de rente is tegenwoordig zo laag, waarom zou ik geen geld lenen”? Als u geld leent bij de bank, hebt u misschien wel gelijk.

Maar de directeur-aandeelhouder van een BV leent al snel geld bij zijn eigen BV en niet bij de bank. En dat kan het wel eens mis gaan. Daarover gaat dit artikel.

 

Geld lenen bij de BV

Als de eigen BV genoeg geld op de bankrekening heeft staan, waarom zou je dan als directeur-aandeelhouder geld lenen bij de bank? Dat kan toch ook bij de eigen BV?

Dat is niet helemaal waar. Als u geld leent bij de bank, dan stelt de bank eisen aan degene die geld leent. Is deze persoon wel kredietwaardig? Kan hij of zij dit geld wel terugbetalen en binnen welke termijn dan? Hoe zit het met de rente? De bank wil zeker ook een extra hypotheekrecht of pandrecht als zekerheid dat ook echt wordt terugbetaald! Allemaal terechte eisen, dat is bekend.

Maar als er geld geleend wordt van de eigen BV, wordt dat meestal vergeten. Het is toch mijn eigen BV, waarom zou ik moeilijk doen? Broekzak – vestzak, zo wordt vaak gedacht.

 

Uitdeling

De belastingdienst denkt hier anders over. Als de inspecteur aannemelijk kan maken dat de directeur-aandeelhouder de lening niet kan of zal aflossen, bijvoorbeeld vanwege onvoldoende inkomsten of vermogen, dan heeft de directeur-eigenaar fiscaal een dividenduitkering genoten. En dat kost in 2020 direct 26,25% belasting over dit bedrag!  Fiscaal noemen we dat een onttrekking. In 2021 loopt dit tarief verder op naar 26,90%.

 

Aannemelijk maken

De inspecteur moet dus “aannemelijk maken” dat de directeur-groot aandeelhouder niet meer kán of zál terugbetalen. Het bewijs ligt bij de inspecteur.

Een goede adviseur speelt hier een belangrijke rol. Want als de inspecteur de uitdeling niet kán bewijzen, is er dus ook geen 26,25% belasting verschuldigd.

De medewerkers van Tijssen & Saes Advocaten en Belastingkundigen willen u hierbij graag helpen. We zijn fiscaal geschoold, ook op dit terrein.

Daarom, aarzel niet, mocht de inspecteur vinden dat in uw geval sprake is van een uitdeling, bel ons dan direct. Mrs. Jeroen Gubbels en Wil Saes staan voor u klaar!

 

Wil Saes

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling