Toch maar liever de feestmuts kwijtraken …

Beste lezer, met de publicatie van deze colum is de Vastelaovend net voorbij. Voor de feestvierders onder u leuke, maar vermoeiende dagen. En het komt nogal eens voor dat spullen kwijtraken. Een hoed, een sjaal, een sambabal; jammer maar niet echt problematisch.

Bewaren administratie
Erger is het als u als ondernemer spullen kwijtraakt, zoals administratieve stukken. Dat overkwam mijn cliënt Peter (en dat is uiteraard niet zijn echte naam). Peter had netjes al zijn hebben en houden bij zijn boekhouder ingeleverd, die het een en ander verwerkte tot een jaarrapport en een aangifte inkomstenbelasting. Na enige tijd besloot de belastingdienst om een boekenonderzoek in te stellen. Helaas voor Peter was de boekhouder niet bepaald zorgvuldig geweest met de administratie, deze was niet meer te vinden. Het opstellen van de aangifte was met dezelfde (on)zorgvuldigheid gedaan. De belastingdienst had dan ook de nodige correcties en dat leidde voor Peter tot een forse navorderingsaanslag.

Omkering bewijslast
En die navordering ging ook nog gepaard met omkering van de bewijslast. Dat betekende voor Peter een zware kluif om de correcties van de belastingdienst te weerleggen. In bezwaar had Peter dan ook weinig in de melk te brokkelen, ondanks een reconstructie van Peter van de omzetposten en de aftrekposten. Peter kon die reconstructie echter niet meer met de oorspronkelijke stukken onderbouwen. Het is nu aan de belastingrechter om te oordelen of deze voldoende gewicht toekent aan Peter zijn standpunten om de correcties te verminderen.

Voorkomen beter dan genezen
Peter verkeert niet in de beste positie door het ontbreken van de stukken en door de omkering van de bewijslast. Het is zeer belangrijk om zulk een situatie te voorkomen. En dat kan door in ieder geval tijdig juridisch of fiscaal advies te vragen. Een uurtje vooraf kan een hoop werk besparen achteraf.

En mocht het dan toch een keer misgaan, dan kunnen de fiscaal advocaten van Tijssen & Saes advocaten en belastingkundigen u professioneel bijstaan om de schade zoveel als mogelijk te beperken. Voor een vrijblijvend gesprek bent u altijd welkom.

Tijssen & Saes advocaten en belastingkundigen
mr. J.B. (Jeroen) Gubbels

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling