BELASTINGDIENST EN GASTOUDERKINDEROPVANG? Daar word je niet altijd blij van ……….

Daar word je niet blij van

Dat was de mijn gedachte toen ik pas een uitspraak las van onze hoogste rechter in Nederland. Een uitspraak die ging over ouders die op de kinderen van hun dochter pasten en vervolgens bij de belastingdienst het deksel op de neus kregen. Waar ging het om?

 

Kinderopvangtoeslag

Zoals bekend, kost de opvang van kinderen vaak veel geld. Daarom heeft de overheid bepaald dat onder voorwaarden aan de ouders kinderopvangtoeslag kan worden gegeven als tegemoetkoming in de kosten.

De ouders kunnen deze toelage ook krijgen als de grootouders hun kleinkinderen opvangen. Hoe gaat dat dan?

  1. De opvang door de grootouders en de ouders spreken met elkaar af dat de grootouders tegen betaling de kleinkinderen opvangen.
  2. De ouders sluiten tegelijkertijd een overeenkomst met een gastouderbureau om dit administratief te begeleiden en betalen daarvoor aan dat bureau een bijdrage.
  3. De ouders betalen de kinderopvangtoeslag die zij van de belastingdienst ontvangen aan de grootouders als vergoeding voor de opvang.
  4. De grootouders moeten deze toeslag fiscaal aangeven als resultaat uit overige werkzaamheden en moeten daarover belasting betalen.

 

Zo gezegd, zo gedaan …..

In 2009 pasten de grootouders op hun kleinkinderen. Hun dochter, de moeder van de kinderen, heeft kinderopvangtoeslag aangevraagd en die als voorschot uitbetaald. De toeslag komt via het gastouderbureau bij de grootouders terecht. Die betalen daar keurig belasting over.

Op een gegeven moment moest de dochter de ontvangen voorschotten kinderopvangtoeslag weer terugbetalen aan de belastingdienst. De rechter stelde de belastingdienst in het gelijk. Wat nu?

 

Helpen

De grootouders vonden dat zo erg dat zij de volledige toeslag, die de grootouders voor de opvang van hun kleinkinderen hadden ontvangen, in 2014 weer terugbetalen aan hun dochter.

Maar omdat de grootouders over de vergoeding wel al belasting hadden betaald, wilden zij daarom het terugbetaalde bedrag in 2014 aftrekken van hun inkomen.

 

Geweigerd

Maar dat werd zowel door de belastingdienst als de hoogste rechter geweigerd. De rechter vond dat de terugbetaling door de grootouders aan hun dochter alleen maar om familiale redenen gebeurde. Er was over terugbetaling niets afgesproken. De rechter wees erop dat de opvang van de kleinkinderen ook echt had plaatsgehad en dat een onafhankelijk kindercentrum ook niet tot terugbetaling zou zijn overgegaan.

 

Daar word ik niet blij van

Hoewel ik deze uitspraak wel snap, voelt het niet goed. Per saldo hebben de grootouders wel op hun kleinkinderen gepast, daar belasting over betaald maar uiteindelijk geen vergoeding ontvangen. Dat is dus erg zuur.

 

Belastingen

Ook voor fiscaal advies en procedures kunt u bij ons terecht. De mrs. Wil Saes en Jeroen Gubbels zijn ervaren in het voeren van fiscale procedures. U kunt ons bereiken op ons telefoonnummer 0475 335 115.

In deze Corona-tijd geldt: blijf (ook) fiscaal gezond!

 

mr. W.M.J. (Wil) Saes

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling