Letselschade, causaal verband en Corona

Een heet hangijzer in de letselschadepraktijk is het causaal verband. Causaal verband is het oorzakelijk verband tussen ongeval en letsel. Het slachtoffer moet dit verband, als eisende partij, aantonen.

 

Een voorbeeld

Het slachtoffer heeft direct na het ongeval rugklachten. Het slachtoffer wijt deze klachten aan het ongeval. Maar het slachtoffer had voor ongeval al afwijkingen in de rug. De verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval vindt daarom dat de rugklachten geen ongevalsgevolg zijn. De klachten zouden door het ongeval alleen maar zijn geprovoceerd, aldus de verzekeraar.

 

Wat vindt de rechter ervan?

In deze kwestie vond de rechter het causaal verband wel bewezen. Daarbij was van belang dat de klachten direct na het ongeval zijn ontstaan. Dat er al afwijkingen aan de rug waren maakt dit niet anders, aldus de rechter. De klachten zouden immers zonder ongeval niet op dat moment zijn ontstaan, en daarmee is een directe relatie met het ongeval gegeven. Zo oordeelde de rechter.

 

Tussenconclusie

Laat u niet te snel uit het veld slaan als  de verzekeraar uw schade niet wil vergoeden.

 

Coronavirus

De wereld staat op zijn kop door deze pandemie. En het Coronavirus kan ook leiden tot discussies over causaliteit. Als iemand na een ongeval overlijdt, maar hij had het Coronavirus. Is er dan causaal verband tussen ongeval en overlijden? Of iemand met het Coronavirus heeft na ongeval letsel. Zijn de klachten beperkingen dan ongevalsgevolg of veroorzaakt door het virus? Deze vragen gaan op ons afkomen en vragen nog om beantwoording. Ik ben benieuwd hoe rechters ermee omgaan. Ik vind, dat de bewijslast voor het slachtoffer door de Coronacrisis niet zwaarder mag worden. Zou het causaal verband met het ongeval zonder Coronavirus aannemelijk zijn, dan moet de aansprakelijke partij de invloed van het Coronavirus bewijzen, zo vind ik.

 

Raadpleeg een LSA-advocaat

Door de Coronacrisis wordt de discussie over causaal verband lastiger. Zoveel is duidelijk. Raadpleeg daarom steeds een gespecialiseerde advocaat met het keurmerk van de Letselschade Raad.

 

mr. E.H.J.M. (Erland) Dohmen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling