Blauwe post. Een navorderingsaanslag. Wat nu?

Het is zaterdagochtend en u heeft zin in de dikke zaterdagkrant met een kop koffie. In de brievenbus vindt u echter ook een blauwe envelop. Daarin zit een navorderingsaanslag met het verzoek om nog extra belasting te betalen, maar liefst € 10.000,-. De krant gaat in de hoek en u denkt: wat nu? 

Navorderingsaanslag
Een navorderingsaanslag kan opgelegd worden als u eerder al eens een definitieve aanslag heeft gehad. De belastingdienst kan een navorderingsaanslag opleggen als achteraf wordt geconstateerd dat er te weinig belasting is geheven. Dat kan bijvoorbeeld door fouten of onjuistheden in de aangifte of naar aanleiding van een ingesteld boekenonderzoek. Met de navorderingsaanslag wordt  hersteld dat u te weinig belasting heeft betaald en wordt berekend hoeveel belasting u nog aanvullend dient te betalen. 

Voorwaarden voor navordering
Het opleggen van een navorderingsaanslag kan niet zomaar. Voor de rechtszekerheid van de burger en de ondernemer stelt de wet voorwaarden aan het opleggen van een navorderingsaanslag. Zo geldt bijvoorbeeld een termijn van vijf jaren. In situaties met buitenlands inkomen of vermogen geldt een termijn van twaalf jaren. Verder dient de belastingdienst te beschikken over een nieuw feit. Daarmee wordt bedoeld dat na het opleggen van de eerdere definitieve aanslag, een feit of informatie bij de belastingdienst bekend wordt dat leidt tot een hogere belastingheffing. En dat nieuw feit moet dan bij het opleggen van de eerdere definitieve aanslag niet bij de belastingdienst bekend zijn geweest.  

Rechtsmiddelen
Tegen een navorderingsaanslag kunt u bezwaar instellen. Na de bezwaarfase is het mogelijk om bij de belastingrechter in beroep te gaan. Bij het bestrijden van een navorderingsaanslag is het zaak om niet enkel inhoudelijk de hoogte van de belastingnavordering te betwisten. Het is zeker zo belangrijk om alle formele voorwaarden te toetsen.

Terugkomend op de vraagstelling ‘wat nu?’: Neem contact op met een van de fiscaal advocaten van Tijssen & Saes advocaten en belastingkundigen. Deze kan u professioneel bijstaan om de navordering te bestrijden. Voor een vrijblijvend gesprek bent u altijd welkom.

Tijssen & Saes advocaten en belastingkundigen
mr. J.B. Gubbels
Telefoon: 0475 – 33 51 15
Email: jgubbels@tsadvo.nl                        

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling