DE BESTUURDER AANSPRAKELIJK?

Faillissement. Wat nu?

Als ondernemer zult u zeker wel eens te maken hebben gehad met een faillissement van een afnemer. In goed vertrouwen hebt u goederen geleverd, maar u krijgt geen betaling. Wel veel beloftes en dan ineens niets meer. Uw afnemer blijkt failliet te zijn.

U krijgt een brief van de curator waarin staat vermeld dat het faillissement waarschijnlijk zal worden opgeheven wegens gebrek aan baten. Of met andere woorden: u krijgt niets meer uitbetaald. En dan is de vraag: wat kan ik nog?

 

Bestuurder in privé

Bekend is dat de curator een bestuurder in privé kan aanspreken op grond van bestuurdersaansprakelijkheid. Maar schiet u daar iets mee op? Vaak niet. U bent immers afhankelijk van de curator. En het blijft ook de vraag of u nog iets ontvangt uit het faillissement.

Heel vaak zijn er andere vorderingen die een hogere rang hebben dan uw vordering, zoals die van de belastingdienst en het UWV. Uw vordering staat bij wijze van spreken achteraan in de rij. Kunt u zelf dan niets meer? Jawel hoor. Een voorbeeld daarvan kwam aan de orde in een uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch van begin dit jaar.

 

Geld geleend

Wat was het geval? De bestuurder van een failliete BV had veel geld geleend van zijn eigen BV en niet terugbetaald. Vervolgens ging zijn BV failliet. De factuur van een van de schuldeisers van de BV werd daardoor niet meer betaald. Deze schuldeiser liet het er niet bij zitten en stelde de bestuurder zelf aansprakelijk voor de schade.

Een bestuurder van een BV kan onder omstandigheden ook zelf aansprakelijk zijn als hem een voldoende ernstig verwijt kan worden gemaakt. Daarvan was in dit geval volgens het Gerechtshof sprake.

 

Tip

Ook in het geval van een faillissement van een BV loont het vaak de moeite om te kijken of de bestuurder in privé kan worden aangesproken. Uw advocaat kan een goede inschatting maken van de kansen op succes, afgezet tegen de kosten. Vraag daarom een vrijblijvend advies aan onze advocaten Wil Saes en Jeroen Gubbels.  

 

Wil Saes

Tijssen en Saes Advocaten en Belastingkundigen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling