Happy Slapping

In de letselschadepraktijk zie ik meerdere oorzaken van letsel voorbij komen, zoals: verkeersongevallen, arbeidsongevallen, medische fouten en slachtoffers van geweld. In deze column leg ik de focus op de laatste categorie.

Grijs gebied

Slachtoffers van geweld zijn niet allemaal hetzelfde. Ik zie slachtoffers van huiselijk geweld, uitgaansgeweld en nabestaanden van misdrijven met dodelijke afloop. Soms is het duidelijk dat iemand slachtoffer is van de agressie van een ander. Maar dat is niet altijd zo, dan ontstaat er toch een grijs gebied. Ik noem hieronder een voorbeeld.

Happy slapping

Enkele weken geleden oordeelde de rechter over de gevolgen van “Happy Slapping”. Bij happy slapping slaat een persoon anderen voor de lol met de vlakke hand in het gezicht. Vaak gebeurt dat onder invloed van alcohol of drugs. En dat zou lollig moeten zijn.

Maar niet iedereen vindt dat leuk. De rechter oordeelde in een zaak waarin de “geslapte” de “slapper” van zich af duwde en die kwam verkeerd terecht. De geslagen persoon had de mepper nog duidelijk gewaarschuwd: waag het niet bij mij, maar hij deed het toch.

Was de duw van de “geslapte” onrechtmatig en moet hij de schade van de “slapper” vergoeden?

Juridisch kader

De rechter heeft bij de beoordeling gelet op de vraag of de duw in redelijke verhouding stond tot de klap met vlakke hand en of letsel door de duw voorzienbaar was of niet.

De rechter vond dat deze duw te verwachten was en dat de ongelukkige val gewoon pech was. De duw was dus niet onrechtmatig en de happy slapper blijft daarom met zijn schade zitten.

Moraal van het verhaal

Keep your hands to yourself! En wees niet lollig ten koste van een ander. Anders komt boontje om zijn loontje.

Onschuldig slachtoffer van geweld?

Maar bent u een onschuldig slachtoffer van geweld? Dan staat er een gespecialiseerd letselschadeteam voor u klaar. Ons team bestaat uit 2 letselschadeadvocaten, een letselschadejurist en een legal assistant.

Wij leggen u graag de mogelijkheden uit. Soms is schade claimen in het strafproces verstandig. Een andere keer kan de zaak beter naar de civiele rechter. Is de dader onbekend? Dan is er het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Eerste gesprek: gratis en vrijblijvend

Maak gebruik van deze mogelijkheid. Wij helpen u graag verder.


Erland Dohmen

Tijssen en Saes Advocaten en Belastingkundigen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling