De koop van een woning: enkele tips

Woningen vliegen momenteel als zoete broodjes over de toonbank. Ik bespreek in dit artikel twee onderwerpen die in de praktijk belangrijk zijn.

(1)    Vanaf 1 januari 2018 mag een hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van de woning.

Waarop dient u als koper bedacht te zijn?

Om een hypotheek te krijgen moet u als koper de woning laten taxeren. Indien u de woning pas laat taxeren nádat u een koopovereenkomst heeft getekend, loopt u het risico dat achteraf blijkt dat u de afgesproken koopprijs niet helemaal gefinancierd krijgt. Dat zal het geval zijn als de getaxeerde waarde lager is dan de afgesproken koopprijs. Hoe voorkomt u zo’n verrassing? Door de woning te laten taxeren vóórdat u overeenstemming bereikt over de prijs en een koopovereenkomst tekent. U weet dan namelijk vóóraf welk bedrag u maximaal bij de bank kunt lenen. Vraagt u bij de bank ook na welke geldigheidsduur men aan de taxatie toekent.

Op de tweede plaats brengt de veranderde regelgeving met zich mee dat u (meer) eigen geld nodig heeft om bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en advieskosten te betalen. Dat is iets om rekening mee te houden bij het bepalen van uw budget.

(2)    Pas op met informatie uit een verkoopbrochure

Vaak mag u niet zomaar uitgaan van de juistheid van informatie over de woning die in een verkoopbrochure wordt vermeld. Meestal staat in zo’n brochure namelijk dat aan de inhoud daarvan geen rechten kunnen worden ontleend en dat de informatie kan afwijken van de werkelijkheid. Bestudeer daarom altijd goed de informatie die in de koopovereenkomst en eventuele bijlagen staat vermeld. Vertrouw in elk geval nooit blind op de verkoopbrochure!

Loopt u tegen juridische problemen aan bij de koop of verkoop van een woning? Neemt u dan contact met mij op.

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling