Pizza, Pizza, oh Pizza!

De tijd dat volkskomiek nummer 1, André van Duin, het hele land gek kon maken is nog niet zo lang geleden. We herinnert zich niet zijn hit: Pizza, Pizza, oh Pizza! En nog steeds gebeurt het dat iemand de koerier gaat bellen om te vertellen, dat hij Pizza wil bestellen. Over wat er dan mis kan gaan, daarover gaat deze column.

Hoe komt de Pizza op uw bord?
U bestelt de pizza bij een bedrijf. Dat bedrijf maakt gebruik van koeriers om de pizza op uw bord te laten belanden. Soms verplaatst de koerier zich per bromfiets of scooter en soms met een bestelbusje. Maar de koerier moet zich dus door het verkeer wurmen om u een heerlijke Pizza te bezorgen. Maar in het verkeer gebeuren nogal eens ongelukken, ook met (Pizza)koeriers. Hoe komt de Pizzakoerier aan een reële schadevergoeding en wat zijn de verplichtingen voor zijn werkgever?

Schuld bij een derde?
Als iemand anders schuldig is aan het ontstaan van het verkeersongeval, waar de Pizzakoerier slachtoffer van werd, dan moet de WAM- verzekeraar van die andere partij de schade vergoeden. Voor het geval dat die veroorzaker van het ongeval niet verzekerd is, of zijn identiteit niet vastgesteld kan worden kan het Waarborgfonds Motorrijtuigen aangesproken worden.

Eenzijdig ongeval of eigen schuld hoe zit het dan?
Maar gesteld nu eens, dat onze Pizzakoerier tegen een boom rijdt of zelf de veroorzaker is van het ongeval, kan hij dan ook zijn schade vergoed krijgen? Ja, als voor zijn voertuig een schadeverzekering inzittende of schadeverzekering opzittende verzekering is afgesloten.

Controleer of u een dergelijke verzekering heeft!

De Werkgeversaansprakelijkheid gaat ver!
Voor onze pizzakoerier is ook goed om te weten, dat zijn werkgever verplicht is om voor hem een deugdelijke verzekering af te sluiten als de pizzakoerier ( en elke andere werknemer) voor zijn werk aan het verkeer deelneemt. Als de werkgever zo’n verzekering niet heeft afgesloten, dan wordt hij, in geval de werknemer in de uitvoering van zijn werk schade oploopt in het verkeer, schadeplichtig tot het bedrag waarop een deugdelijke verzekering aanspraak gegeven zou hebben!

Gratis rechtsbijstand voor het slachtoffer
In het geval van onze pizzakoerier is er dus vrijwel altijd iemand aansprakelijk voor zijn schade. Dat is de verzekeraar van de tegenpartij, de SVI- verzekeraar of het bedrijf waarvoor hij werkt. En omdat de kosten van rechtsbijstand gewoon een onderdeel van de schade zijn hoeft hij die dus niet zelf te betalen, maar die verzekeraar of werkgever.

Moraal van het verhaal
Slachtoffers van letselschade: raadpleeg zo snel mogelijk een erkende gespecialiseerde letselschade advocaat. Hij kan u helpen aan volledige schadevergoeding en u hoeft zijn hulp niet zelf te betalen.

Met die kennis smaakt de pizza nog veel beter! Pizza, pizza, oh Pizza!

Erland Dohmen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling