Een surprise van uw kind

De tijd van de surprises en de verrassingen is weer aangebroken. Lootjes trekken is populair met Sinterklaas en Kerst. Cadeaus worden gekocht en surprises worden gemaakt. De kinderen doen tegenwoordig gewoon mee. Het is natuurlijk de bedoeling dat de surprises en de aankopen geheim blijven. Toch kan het verstandig zijn om uw kind een beetje in de gaten te houden. Een kind kan namelijk iets te enthousiast aan de slag gaan en daarbij de gevolgen van zijn handelen uit het oog verliezen.

 

Een praktijkvoorbeeld

Niet zo lang geleden had ik een leuke gebeurtenis aan de hand. Een jongeman 12 jaren oud, voor dit verhaal Theo genoemd, had het idee opgevat om zijn ouders met een mooi cadeau te verrassen. Theo kan goed overweg met een pc en met internet en had al snel bij een webwinkel een mooi cadeau gevonden. Hij had ook ontdekt dat hij door het plaatsen van een kruisje in het bestelproces maar liefst € 100,- korting kreeg. Op het zakgeldbudget van een 12-jarige is dat mooi meegenomen.

 

Maar..

Ondanks alle goede bedoelingen van Theo kwam aan de verrassing een voortijdig einde. De webwinkel constateerde dat het kruisje niet terecht was geplaatst en vroeg vriendelijk om het bedrag van de korting alsnog te betalen. De jongeman kon toen enige hulp wel gebruiken en moest noodgedwongen zijn goedbedoelde verrassing thuis ter sprake brengen.

 

De oplossing

De oplossing wordt geboden door ons Burgerlijk Wetboek. Daarin staat namelijk dat een minderjarige een rechtshandeling, in dit voorbeeld de koop van de verrassing, kan verrichten als hij daarvoor toestemming heeft van zijn ouders. Zonder die toestemming kan die rechtshandeling door de ouders vernietigd worden. In dit geval was die toestemming er niet en werd de koop door de ouders vernietigd. Theo hoefde niet meer aanvullend € 100,- te betalen en kreeg ook zijn eerder gedane betaling terug. De webwinkel hoefde uiteraard de bestelling niet meer te leveren.        

 

Tot slot

Het kan ook u overkomen dat u binnenkort door uw kind verrast wordt. Voor het geval die verrassing onbedoelde gevolgen heeft, weet u nu dat er een oplossing voorhanden is. Uiteraard kunt u met een vraag altijd vertrouwelijk terecht bij een van onze advocaten.   

 

mr. J.B. Gubbels

Telefoon: 0475 – 33 51 15

Email: jgubbels@tsadvo.nl

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling