Een scheiding heeft een grote impact op de ouders en de kinderen. En onderschat hierbij de gevolgen voor grootouders niet. Er kan namelijk van alles veranderen in de omgang van de grootouders met hun kleinkinderen. Was u eerst nog een veilige thuishaven, in het slechtste geval ziet u de kleinkinderen na de scheiding niet of nauwelijks meer.
Ouderschapsplan
Bij een scheiding maken ouders een ouderschapsplan, waarin zij afspraken over de kinderen opnemen. Die afspraken gaan onder andere over het gezag, het hoofdverblijf van de kinderen en de financiële zorg, maar ook over een zorgregeling. Een zorgregeling met opa en oma wordt niet standaard in het ouderschapsplan opgenomen. Meestal gaat men ervan uit dat de omgang met opa en oma zal doorlopen, net als voorheen. Helaas loopt het niet altijd zo.
Geen wettelijk recht
Voor grootouders bestaat er geen wettelijk recht op omgang, zoals dat wel voor ouders bestaat. Grootouders staan gelukkig niet helemaal met lege handen als zij kunnen aantonen dat zij “in nauwe persoonlijke betrekking” tot het kleinkind staan. Dat betekent dat zij moeten kunnen aantonen dat zij voor de scheiding al structureel voor de kleinkinderen zorgden. Dit door een grote rol te spelen bij de opvoeding van de kleinkinderen. Doet zich dat voor, dan kunnen grootouders een juridische procedure starten om omgang af te dwingen.
Belang van het kind
Of zo’n juridische procedure kans van slagen heeft, is meestal moeilijk te beoordelen. De rechter beoordeelt het verzoek altijd met de vraag in zijn achterhoofd, of omgang in het belang is van het minderjarige kind. Grootouders spelen tegenwoordig een grote rol bij de opvoeding van de kleinkinderen. Mijn verwachting is dan ook, dat het steeds vaker in het belang van het kleinkind zal zijn, dat ze omgang met hun grootouders hebben. Uw “rechten” worden dus door de veranderende maatschappij steeds sterker.
Mr. N. (Nicole) Geradts