Heeft u ook een elektrische fiets?

We zien tegenwoordig steeds meer elektrische fietsen in het verkeer verschijnen. Dat betekent voor ons in de letselschadepraktijk dat wij steeds meer ongevallen met elektrische fietsen zien voorbijkomen. Voor een letselschadejurist of advocaat is het dan ook van belang om te weten welke verschillende soorten elektrische fietsen er zijn en aan welke regels deze zijn gebonden. Frits, Milly en hun dochter Million hebben aan der lijve ondervonden hoe belangrijk het kan zijn om de verschillen tussen verscheidene soorten elektrische fietsen te kennen.

Soorten elektrische fietsen

Er zijn drie soorten elektrische fietsen, namelijk de pedelec, de speed-pedelec en de eBike. Frits,  Milly en Million willen graag een elektrische fiets aanschaffen, maar weten niet zo goed welke. De eigenaar van de fietswinkel legt uit dat de pedelec een fiets is met trapondersteuning, welke maximaal een snelheid van 25 km/uur kan bereiken. Daarnaast is er de speed-pedelec, welke de snellere variant is van de pedelec met een maximumsnelheid van 45 km/uur. De eBike is anders nu dat een volledig gemotoriseerde fiets betreft en deze geen trapondersteuning biedt. De eBike kent twee varianten met een maximumsnelheid van 25 en 45 km/uur. Na de uitleg van de eigenaar van de fietswinkel kiest Frits voor een speed-pedelec, Milly voor een eBike met een maximumsnelheid van 45 km/uur en Million kiest voor een pedelec.

Ongeval en de elektrische fiets

Frits, Milly en Million gaan op een mooie zondagochtend op pad met hun drie nieuwe elektrische fietsen. Op een onoverzichtelijke weg slaan zij alle drie tegelijkertijd linksaf en zien een auto over het hoofd. De auto rijdt Frits, Milly en Million frontaal van de zijkant aan. Frits, Milly en Million komen naar mij toe om hun schade op de automobilist te verhalen. Ik leg hun uit dat het de pedelec van Million gelijk gesteld wordt aan een normale fiets. Voor de speed-pedelec van Frits en de eBike van Milly geldt dat deze op grond van de wet worden gelijkgesteld aan een bromfiets.

Bescherming van zwakkere verkeersdeelnemers

Ik leg Frits, Milly en Million uit dat zwakkere verkeersdeelnemers worden beschermd tegen de gevaren die gemotoriseerde verkeersdeelnemers met zich meebrengen.

Million wordt als bestuurder van een pedelec beschermd door wet en zal minimaal 50% schadevergoeding tegemoet zien. Frits en Milly als bestuurders van een speed-pedelec en een eBike worden daarentegen niet beschermd door de wet. Zij zullen dus niet minimaal een bepaald percentage schadevergoeding ontvangen, maar zullen eerst aannemelijk moeten maken dat de schuld van het ongeval volledig bij de andere partij ligt. Het bewijzen van de toedracht blijkt echter niet altijd even eenvoudig, waardoor de kans bestaat Frits en Milly met hun schade blijven zitten.

Schakel een letselschadespecialist in!

De beste kans op schadevergoeding is dan ook het inschakelen van een letselschadespecialist. Een groot voordeel is dat de kosten van een jurist of advocaat worden gedekt door de aansprakelijke verzekeraar zodra aansprakelijkheid is erkend.

Ons kantoor beschikt over een letselschade afdeling met 3 letselschade advocaten, 1 letselschadejurist en 1 juridisch secretaresse. Wij beschikken over de nodige kennis en specialisatie om uw letselschadezaak te behandelen. U kunt altijd contact opnemen voor een vrijblijvend en gratis gesprek om een letselschadekwestie te bespreken.

 

mr. D.A.G. (Dennis) Moonen

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling