Ik ga op vakantie en neem mee; mijn kind ?

De schoolvakantie komt eraan. Vakanties zijn geboekt. En iedereen zit al te dromen over die fijne periode die er aan komt. Even wat quality time doorbrengen met de kinderen. Lekker zwemmen, luieren of juist actief de omgeving verkennen. Maar wat nemen we allemaal mee? Uw kind?

To do lijst …
Op de ‘to do lijst’ staan de meestuiteenlopende dingen, zoals kleding, zonnebrandcrème, slippers en zwembroek, maar staat op die lijst ook het ‘formulier voor reizen met een minderjarig kind naar het buitenland’?

Toestemmingsformulier
Dit formulier heeft niet iedereen nodig, maar als u als ouder alleen met uw minderjarig kind op vakantie gaat is dat wel noodzakelijk. Deze situatie doet zich het meest voor bij gescheiden ouders, maar ook voor gehuwden/samenwoners geldt dat als een van de ouders alleen met een kind op reis gaat, een toestemmingsformulier een must is.
De achterblijvende ouder geeft u via dit formulier toestemming om alleen met uw kind naar het buitenland te reizen. Als u een dergelijk formulier niet bij u heeft, kan het in het slechtste geval voorkomen, dat u uw vliegtuig mist, omdat de douane u niet doorlaat. Houd er rekening mee, dat met name tijdens de vakantieperioden strenger wordt gecontroleerd .

Uittreksel uit gezagsregister
Naast het toestemmingsformulier is het ook belangrijk dat u een uittreksel uit het gezagsregister bij u heeft. Dit uittreksel toont aan wie het gezag heeft over het betreffende kind. Voor de douane wordt daarmee duidelijk van wie u een toestemmingsformulier in uw bezit nodig heeft, of juist niet.
Als u geen toestemming van de andere ouder krijgt, dan is het mogelijk om via de rechter vervangende toestemming te krijgen. Deze procedure kan snel gestart worden.

Fijne vakantie
Nu weet u wat u nog op uw to do lijst moet bijschrijven. Het toestemmingsformulier kunt u trouwens terugvinden op www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Voor nu wens ik u een fijne vakantie toe!

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling