Pensioen en alimentatie op de schop?


Het nieuwe jaar is alweer een maand jong, en dus de hoogste tijd om een blik te werpen op de veranderingen in het familierecht die dit jaar op de politieke agenda staan.


Voorstel aanpassing pensioenverdeling na scheiding

Na scheiding heeft u wettelijk recht op de helft van het pensioen dat door uw ex- partner is opgebouwd. Maar u moet de pensioenuitvoerder(s) zelf informeren over uw scheiding, binnen twee jaar. Vanaf het moment dat uw ex- partner met pensioen gaat, ontvangt u rechtstreekse betalingen. In de praktijk betekent dit dat ex- partners nog vaak jarenlang financieel aan elkaar verbonden zijn. En als u de scheiding op tijd vergeet door te geven, moet u de uitbetaling zelf met uw ex- partner regelen. Dat kan moeilijk zijn.

In het nieuwe plan krijgen ex- partners automatisch de helft van elkaars pensioen. De bedoeling is dat de pensioenrechten direct na echtscheiding gesplitst worden. Zo is na de echtscheiding meteen inzichtelijk hoeveel pensioen u in de toekomst kunt verwachten. U houdt zo zelf regie over uw financiële planning.





Partneralimentatie van twaalf naar vijf jaar

Als de plannen doorgaan, zal de partneralimentatieplicht flink verkort worden. De huidige termijn voor partneralimentatie stoot veel ex- partners op dit moment tegen de borst. De duur zal in de toekomst gekoppeld worden aan de helft van de huwelijksperiode, maar met een maximum van vijf jaar. Er zijn een drietal uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer er jonge kinderen in het gezin zijn. Als met het voorstel wordt ingestemd, zal dit enkel gaan gelden voor partners die vanaf dat moment gaan scheiden. Deze nieuwe regeling gaat waarschijnlijk in 2020 in.

Daling belastingaftrek en hypotheekrenteaftrek

Als u partneralimentatie betaalt, dan mag u deze alimentatie in uw belastingaangifte aftrekken. De hoogte van de belastingaftrek zal vanaf 2020 (fors) afnemen. Door de verminderde aftrek, krijgt u minder terug aan betaalde partneralimentatie en stijgen dus uw maandelijkse netto alimentatielasten. Dat kan leiden tot een lagere draagkracht, met mogelijk een herberekening van de alimentatie tot gevolg. Ook als u dit jaar gaat scheiden, is het belangrijk om hier al op te anticiperen. Laat u dan ook goed adviseren!

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u met mij van gedachten wisselen, neem dan contact op.

mw. R.M.T.A. (Rianne) Saes

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling