Roekeloos rijgedrag eerder bestraft

Op 5 november 2019 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen waarmee roekeloos rijgedrag eerder bestraft kan worden. Maar wat betekent dat nu voor slachtoffers van verkeersongevallen? Dat betekent rechtvaardigheid. Waarom vraagt u zich misschien af? Dat zal ik u uitleggen.

Onduidelijke definitie roekeloosheid

Voordat het wetsvoorstel werd aangenomen door de Eerste Kamer was het duidelijk dat roekeloosheid niet vaak ten laste werd gelegd. Dit kwam door onduidelijkheid in de definitie van het begrip roekeloosheid in de wet. Het begrip roekeloosheid wordt in de alledaagse maatschappij gebruikt voor personen die zichzelf en anderen aan onnodige risico’s blootstellen door hun rijgedrag. Juridisch is roekeloosheid de zwaarste vorm van schuld bij verkeersdelicten en grenst daardoor aan (voorwaardelijk) opzet. De maatschappelijke betekenis en de juridische betekenis van roekeloosheid lag daarmee ver uit elkaar.

Duidelijkere definitie roekeloosheid

Door de nieuwe wet wordt duidelijker omschreven wat roekeloos rijgedrag nu precies is en kunnen rechters daardoor deze mate van schuld eerder toepassen. Zo kan er ook bijvoorbeeld bij zeer gevaarlijk rijgedrag zonder slachtoffers al zwaarder worden bestraft en kunnen hogere straffen worden opgelegd aan veelplegers.

Rechtvaardigheid voor slachtoffers

De gevolgen van een verkeersongeval voor slachtoffers zijn vaak levens veranderend en dat dit door iemand wordt veroorzaakt door roekeloos rijgedrag is dan extra zuur voor slachtoffers. Het is dan helemaal lastig te verkroppen wanneer deze roekeloze rijder met een lichte straf, zoals bijvoorbeeld een boete, ervan af komt. Doordat rechters nu eerder roekeloos rijgedrag kunnen bestraffen zal er meer recht kunnen worden gedaan aan de ernst van de situatie en de gevolgen die dit voor verkeersslachtoffers en nabestaanden heeft gehad!

Letselschadeteam Tijssen en Saes Advocaten

Bent u zelf slachtoffer van een verkeersongeval of is u een ander soort ongeval overkomen? Wij kunnen er voor zorgen dat u financiële compensatie krijgt voor hetgeen u overkomen is. Er kunnen zich namelijk vele soorten schade voordoen, zoals medische kosten, reiskosten, verlies van loon, huishoudelijke hulp etc. Bij Tijssen en Saes Advocaten staat een heel letselschadeteam voor u klaar. Het team bestaat uit de LSA advocaten Marcel Tijssen en Erland Dohmen, advocaat Rianne Saes met letselschade als aandachtsgebied, legal assistant Kitty Schroyen en mijzelf als letselschadejurist. 

Gratis intakegesprek

U kunt op ons kantoor altijd terecht voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Wij leggen u dan graag uit wat uw kansen en mogelijkheden zijn.

mr. D.A.G. Moonen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling