Secundaire aansprakelijkheid, een boeiend fenomeen

Ieder draagt zijn eigen schade

Uitgangspunt in het recht is dat iedereen zijn eigen schade draagt, tenzij je iemand anders daarvoor aansprakelijk kunt stellen. Maar soms moet je constateren dat de veroorzaker van de schade, zeg maar: “de dader” niet verzekerd is en geen verhaal biedt om de schade te vergoeden. In principe blijf je als slachtoffer dan met de schade zitten, maar gelukkig zijn er uitzonderingen die ik hierna zal bespreken.

Waarborgfonds Motorrijtuigen

Als je in het verkeer schade lijdt door de schuld van een onverzekerde dan kun je de schade vergoed krijgen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Dat is goed om te weten en onthouden. Het waarborgfonds functioneert dan net als een reguliere WAM-verzekeraar.

Het schadefonds Geweldmisdrijven

Wanneer je slachtoffer wordt van bijvoorbeeld een mishandeling en de dader(s) zijn onbekend gebleven of is/zijn een “kale kip”, dan kun je aankloppen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Secundaire aansprakelijkheid

Een heel boeiend fenomeen is de secundaire aansprakelijkheid. Wat houdt dat in?

Uitgangspunt is dat de aansprakelijke veroorzaker van de schade, de dader, schadeplichtig is tegenover het slachtoffer. Dat blijft ook zo, maar het kan zijn dat er behalve de dader nog een andere partij schade moet vergoeden. Dat is het geval wanneer een (rechts)persoon tekort is geschoten in een toezichthoudende taak. Hieronder geef ik enkele voorbeelden.

Vuurwerkramp Enschede, 2000.

Er ontstond een grote explosie in een vuurwerkfabriek. Aansprakelijkheid voor de gemeente is aan de orde indien de gemeente onvoldoende heeft gecontroleerd of de fabriek aan alle veiligheidsvereisten heeft voldaan.

Schietpartij Alphen aan de Rijn, 2009.

In een winkelcentrum werden 9 personen doodgeschoten door een gestoord persoon. De instantie die de wapenvergunning heeft afgegeven kan aansprakelijk zijn als onvoldoende is gecontroleerd of de vergunninghouder de geschikte mentale gesteldheid heeft om een wapen te bezitten.

Pinkpopdrama Landgraaf, 2018

In de vroege ochtenduren na de laatste dag van dit festival zitten nog enkele bezoekers op de straat wat na te genieten en worden aangereden door een bestelbusje. Aansprakelijkheid van de gemeente kan aan de orde komen omdat zij onder deze omstandigheden deze weg op dat vroege uur, zo kort na de afsluiting van het festival, nog niet had mogen openstellen voor het openbaar verkeer.

Conclusie: in sommige gevallen is het slachtoffer voor de schadevergoeding niet alleen afhankelijk van de dader, maar zijn er meer mogelijkheden.

De regelgeving is complex, dus raadpleeg op tijd een gespecialiseerde letselschade advocaat. 

Mr. E.H.J.M. (Erland) Dohmen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling