The Voice-over

The Voice-over

U weet wel wat normaal gesproken wordt bedoeld met een Voice-over, iemand die tijdens een spannende documentaire tijdens de beelden de uitleg erbij geeft. Deze hele week al ligt het televisieprogramma “The Voice” onder vuur naar aanleiding van zodanig ernstige beschuldigingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag dat het programma direct van de buis is gehaald en wellicht niet meer terugkomt. Is dit het einde van The Voice? Is The Voice over?

BOOS

Zojuist bekeek ik de uitzending van BOOS over de aantijgingen tegen medewerkers van dit populaire televisieprogramma. De aantijgingen zijn allemaal bijzonder ernstig, maar de meeste weerzin wordt bij mij opgewekt door de beschuldiging gericht tegen Marco Borsato dat hij met zijn vingers aan de billen van minderjarige meisjes heeft gezeten. Als dit wordt bewaarheid, dan valt hij toch wel diep van zijn sokkel.

Wat ik zie in mijn praktijk

In mijn praktijk treed ik ook op voor slachtoffers van zedendelicten. Wat ik in de praktijk zie is dat dader en slachtoffer elkaar vaak al langer kenden, soms in een familierelatie, op de werkvloer of in het verenigingsleven, en dat de delicten meestal in een “grijs gebied” plaatsvinden. De klassieke verkrachting, waarbij een meisje van de fiets gesleurd wordt en in de bosjes verkracht wordt, ben ik in mijn praktijk nog niet tegengekomen. Omdat dader en slachtoffer elkaar al langer kenden en in een bepaalde setting vaker tegenkomen, kan er een sfeer ontstaan waardoor verwarring kan ontstaan over wat gewenst is en wat niet.

Dat maakt ook dat een slachtoffer van een zedendelict zich achteraf zelf vaker de schuld geeft van het delict, omdat het slachtoffer zich dan gaat afvragen of een verkeerd signaal werd afgegeven of niet duidelijk genoeg is gecommuniceerd. Dat zelfverwijt is echter niet terecht: de initiatiefnemer van de seksuele toenadering moet zich ervan overtuigen dat diens avances op prijs worden gesteld.

Wat kan een slachtoffer het beste doen?

Het slachtoffer kan het beste zo snel mogelijk aangifte doen en professionele hulp inschakelen, bijvoorbeeld via slachtofferhulp. Als het slachtoffer behalve emotionele bijstand ook schadevergoeding wil, dan kan zij/hij het beste direct een gespecialiseerde slachtoffer advocaat inschakelen. Daarna kan de advocaat van het slachtoffer volledige schadevergoeding claimen, desnoods via de rechter. Dat kan ook in het strafproces tegen de dader. In dat laatste geval zal de staat garant staan voor de schadevergoeding, voor zover door de rechter toegewezen. Het nodeloos zoeken van publiciteit is af te raden omdat dit de bewijskracht van slachtofferaangiftes kan aantasten.

Gratis intakegesprek

Bent u of kent u iemand die slachtoffer is van een seksueel getint delict zoals aanranding, ( betasten) verkrachting ( seksueel penetreren) of seksuele intimidatie? Als advocaten die opkomen voor slachtoffers wil ons kantoor zich voor hen inspannen. Wij staan pal achter het slachtoffer. Een oriënterend gesprek hierover is gratis en vrijblijvend.

mr. E.H.J.M. (Erland) Dohmen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling