Vakantie, eindelijk! Waar heeft een werknemer eigenlijk recht op?

De maand juli is gestart en voor de meeste mensen betekent dit dat er in de komende weken een vakantie voor de deur staat (al dan niet in eigen land).  Elke werknemer heeft recht op vakantiedagen. Voor een werknemer zijn er echter nog twee belangrijke rechten, namelijk het recht op vakantietoeslag en het recht op vakantiegeld. Let op: vakantietoeslag en vakantiegeld is niet hetzelfde!

De vakantietoeslag is het bedrag dat een werknemer jaarlijks uitbetaald krijgt (meestal in de maand mei of juni). De vakantietoeslag is minimaal 8% van het brutoloon. Er zijn ook werkgevers die de vakantietoeslag verdeeld over het jaar uitbetalen. Wanneer de vakantietoeslag moet worden uitbetaald is afhankelijk van het arbeidscontract en, indien van toepassing, de CAO (de collectieve arbeidsovereenkomst).

Het vakantiegeld bedraagt het salaris dat een werknemer doorbetaald krijgt gedurende zijn/haar vakantie. Indien een werknemer bijvoorbeeld twee weken vrij heeft, moet hij/zij alsnog aan het eind van de maand het volledige salaris op zijn/haar rekening gestort krijgen.

Het is ook van belang om te weten dat vakantiedagen na een bepaalde tijd kunnen vervallen. Er is een verschil tussen wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen waar een werknemer op basis van de wet recht op heeft. De wettelijke vakantiedagen komen te vervallen indien deze niet zijn opgenomen in het opbouwjaar of in de eerste zes maanden daarna. De bovenwettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen waar een werknemer recht op heeft op basis van de CAO of de individuele arbeidsovereenkomst. De bovenwettelijke vakantiedagen komen te vervallen na vijf jaar.

Ben jij een werknemer en wil je graag weten waar jij recht op hebt? Of ben jij een werkgever die graag wilt weten wat zijn verplichtingen zijn? Neem dan contact op met mij, en dan zorgen we er samen voor dat u met een gerust hart kan gaan genieten van uw vakantie.

Mw. mr. K.C.M. (Kim) Stultiens

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling