Was de overtreding binnen het strafschopgebied of erbuiten? Strafschop of niet? Wie graag naar voetbal kijkt heeft deze vraag vaker gehoord, toch? Het antwoord op deze vraag bepaalt vaak de uitslag. De VAR helpt de scheidsrechter bij de juiste waarneming.
De link met letselschade
Wat heeft deze vraag met letselschade te doen? Aan de hand van 2 voorbeelden leg ik dat graag uit.
De uitglijdende medewerkster van de supermarkt
Een medewerkster van een supermarkt glijdt uit over een gladde vloer. Zij stelt de supermarkt als werkgever aansprakelijk. De supermarkt zegt dat de valpartij buiten de werktijd van de medewerkster plaatsvond. De supermarkt vindt daarom dat de werkgeversplicht, om voor veilige werkomstandigheden te zorgen, niet geldt. De rechtbank was het eens met dit verweer, maar het slachtoffer accepteerde die uitspraak niet. Het Gerechtshof oordeelde in hoger beroep dat de supermarkt onvoldoende onderzoek naar de toedracht had gedaan. Daardoor stond niet vast dat het uitglijden buiten werktijd plaatsvond. Dus ging het Gerechtshof ervan uit dat het binnen werktijd was gebeurd. De supermarkt was dus toch aansprakelijk. Buiten werktijd werd erbinnen.
De nastoot bij boksen
Bij boksen proberen de boksers elkaar via stoten af te troeven of uit te schakelen, toch? Maar dat stoten mag alleen binnen de gevechtsduur, maar niet nadat de gong is gegaan. Is daarmee een nastoot gegeven buiten de gevechtsduur onrechtmatig? Je zou denken van wel. Maar toch heeft de rechter hierover geoordeeld dat “in het vuur van het gevecht” een nastoot niet vreemd is. Die nastoot valt dus niet buiten het verwachtingspatroon maar erbinnen. Ook hier werd erbuiten erbinnen, maar nu met gevolg dat er geen aansprakelijkheid werd aangenomen. Of een gedraging binnen of buiten een rechtsnorm valt is cruciaal voor de uitkomst van de procedure.
Geen VAR maar caleidoscoop
De rechter beschikt niet over een VAR om te zien of een gedraging binnen of buiten een rechtsnorm valt. Het recht is als een caleidoscoop. Door er iets mee te draaien ziet de rechter de situatie steeds weer iets anders. Daardoor moet een rechtvaardige uitkomst bereikt worden. Ik kijk door die caleidoscoop vanuit het slachtoffer dat niet om een ongeval heeft gevraagd. Volledige schadevergoeding is daarom mijn motto; daar houd ik aan vast!
Gratis intakegesprek
Overkomt u een arbeids- of verkeersongeval, of een medische fout? Dan staat een heel letselschadeteam voor u klaar. Samen met Marcel Tijssen, Rianne Saes, Dennis Moonen en Kitty Schroyen staat het slachtoffer bij ons centraal! Maak een afspraak voor een gratis, vrijblijvend en oriënterend gesprek.
mr. E.H.J.M. (Erland) Dohmen