“Wil jij met mij trouwen?”

Die vraag stelde een Australische parlementslid begin december aan zijn partner. Een bijzondere vraag, in een nog bijzondere setting. De gelukkige partner is namelijk van hetzelfde geslacht. In Nederland al jarenlang gelukkig niets vreemds, maar in Australië is dat anders. Daar is pas enkele weken geleden het homohuwelijk toegestaan. Australië is daarmee het 26e land ter wereld waar het homohuwelijk wordt ingevoerd. In Nederland mogen geliefden van hetzelfde geslacht sinds 01 april 2001 met elkaar trouwen. Daarmee wordt een homohuwelijk gelijk gesteld aan een heterohuwelijk…of toch niet?

Overeenkomsten

De voorwaarden voor het aangaan van een huwelijk tussen heteroseksuelen en homoseksuelen zijn identiek. En ook op het gebied van afstamming (wanneer er kinderen worden geboren tijdens het huwelijk), gelden er sinds 01 april 2014 geen verschillen meer.

In het huwelijk of geregistreerd partnerschap van een man en een vrouw, zijn beiden vanaf de geboorte van rechtswege juridisch ouder van het kind. Dat geldt inmiddels ook voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee vrouwen. De zogenaamde duomoeder of meemoeder wordt van rechtswege juridisch ouder van het kind, mits er sprake is van een onbekende zaaddonor. Vóór 01 april 2014 moest de duomoeder hiervoor nog een aparte procedure opstarten, maar dat is inmiddels door de wetgever veranderd.

Verschillen

Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen twee mannen, gelden wel weer andere regels. Daar zal een juridische procedure nodig zijn, om beide mannen juridisch ouder van het kind te laten zijn.

Internationaal

In het buitenland wordt een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet altijd erkend of geaccepteerd. In zoverre vormt dit dan ook een verschil met een heterohuwelijk. Anno 2017 is in veel landen een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht nog altijd controversieel, of zelfs strafbaar. Bij een langer verblijf in het buitenland of emigratie, zouden er zich juridische problemen kunnen voordoen, bijvoorbeeld op het gebied van erfrecht of wanneer er kinderen worden geboren. Laat u zich daarover vooraf dan ook goed informeren en voorkom zo problemen achteraf.

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling