Een veilig Nieuwjaar, ook voor vrijwilligers

Allereerst wens ik iedereen een gelukkig Nieuwjaar! Een jaar vol voorspoed, met veel liefde, geluk en gezondheid. Maar ook een jaar met meer veiligheid en minder ongevallen. Ik denk hierbij ook aan meer veiligheid voor mensen op de werkvloer, inclusief vrijwilligers.

Zorgplicht werkgever

Ter zake de veiligheid voor vrijwilligers heeft de Hoge Raad onlangs goed nieuws gebracht. In de wet is bepaald dat de werkgever al het redelijke moet doen om een veilige werkplek te realiseren. Als er dan toch een ongeval gebeurt moet de werkgever bewijzen dat hij het ongeval redelijkerwijs niet kon voorkomen.

Slaagt de werkgever niet in deze bewijsopdracht dan moet hij de schade van de werknemer helemaal vergoeden. Eventuele eigen schuld van de werknemer is hierbij niet van belang. Deze rechtsregel wordt wel de zorgplicht van de werkgever genoemd.

De Hoge Raad

Vorige maand heeft de Hoge Raad, onze hoogste rechter, bepaald dat die zorgplicht ook geldt voor vrijwilligers. Voorwaarde daarvoor is wel dat de vrijwilliger werk verricht dat ook door eigen personeel gedaan zou kunnen worden.

Concrete aanleiding voor deze uitspraak was de val van het dak van een kerkgebouw door een vrijwilliger van het klusteam van een Parochie. Deze klusser had daardoor ernstig letsel opgelopen. Gelukkig maar dat ( de verzekeraar van) de Parochie al zijn schade moet vergoeden.

Als advocaat die opkomt voor de belangen van slachtoffers ben ik blij met deze beslissing van de Hoge Raad.

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling