BOETE? DE PRULLENBAK IN …..!

Daarmee kopte de Limburger in het dagblad van 03 januari 2018. Een succes voor onze klant én voor ons kantoor.

 

Wat was er aan de hand?

Bij een van onze klanten stelde de GGD een controle in op grond van de Wet Kinderopvang en kwaliteitseisen Peuterspeelzalen. De GGD vond toen dat onze klant teveel kinderen opving in de buitenschoolse opvang en ook nog eens dat die kinderen buiten het toezicht van de GGD werden gehouden.

 

Wat volgde was een boete : € 19.500,-!

 

Onze klant vond echter dat hij volledig correct had gehandeld en dat de boete dus onterecht was. Daarom werd bezwaar en beroep door ons ingesteld.

 

GGD is niet bevoegd

Een van onze argumenten was dat de GGD helemaal niet bevoegd was een controle in te stellen. De Wet bepaalt immers dat de GGD pas bevoegd is als de gemeente de Directeur van de GGZ als toezichthouder heeft aangesteld. Dat moet dus met een apart besluit.

 

Tijdens de procedure erkende de gemeente dat dit besluit er nooit was geweest. En omdat er geen besluit lag, waren de Directeur van de GGD en ook zijn medewerkers dus niet bevoegd.

 

En daarom vond de rechtbank dat de boete moest vervallen. De rechtbank hoefde zich niet meer te buigen over alle andere argumenten van onze klant.

 

Een prima succes

Een prima succes, dat zelfs landelijk al tot aanpassingen heeft geleid. Want volgens de GGD was sprake van een technische fout die bij de GGD ’s in heel Nederland speelde. Die fout zou naar aanleiding van deze uitspraak nu zijn opgelost.

 

Tip

Ook bij bezwaar en beroep is het verstandig om advies in te winnen bij een juridisch deskundige. Tijssen & Saes Advocaten is u daarbij graag van dienst.

 

mr. W.M.J (Wil) Saes

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling