Wilt u minder partneralimentatie betalen?

Het is volop in het nieuws op dit moment. “Stroom aan alimentatiezaken verwacht”, “Scheidingsexperts: duizenden rechtszaken door lagere aftrek alimentatie”. Mijn collega Rianne Saes schreef hier reeds over in het begin van het jaar, maar gezien de recente berichtgeving leek het mij verstandig dit nogmaals onder uw aandacht te brengen.

 

Wat verandert er

Het kabinet verlaagt de aftrek van partneralimentatie in jaarlijkse stappen van 52% naar 37% procent in 2023. Dit heeft als gevolg dat de alimentatiebetaler veel meer inkomstenbelasting zal moeten gaan betalen, waardoor zijn/haar financiële ruimte om alimentatie te betalen minder wordt. Vooral de alimentatiebetaler met een inkomen van € 68.500,- of meer, zal de verhoogde belastingdruk merken.  

 

Actie ondernemen

De partneralimentatie die nu door u betaald wordt, is vastgesteld door de rechter of is in onderling overleg vastgesteld in een echtscheidingsconvenant en daarna bekrachtigd door de rechter. Indien u niets onderneemt blijft u het vastgestelde bedrag betalen en gaat u meer belasting betalen. Per saldo houdt u netto minder te besteden over. Indien u wilt dat uw besteedbare inkomen hetzelfde blijft als nu, dan zult u actie dienen te ondernemen.

 

Welke stappen  

Er zijn verschillende wegen die bewandeld kunnen worden. De eerste is mijns inziens dat u probeert om in onderling overleg met de alimentatie ontvanger tot een minnelijke regeling te komen. Dit kan via mediation, maar kan ook door inschakeling van een advocaat. Lukt een minnelijke regeling niet, dan zal er geprocedeerd moeten gaan worden. Welke weg er ook bewandeld wordt, het resultaat zal een verlaging van de partneralimentatie zijn.  

Indien uw antwoord op de vraag “wilt u minder partneralimentatie betalen?”, ja is, neemt u dan contact met mij op. Ik kan u als mediator, maar ook als advocaat bijstaan.

 

mw. mr. N. (Nicole) Geradts

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling