Autoverzekeringen: pas op indien het kenteken van de auto niet op uw naam staat !

U sluit een autoverzekering af op uw naam. Het kenteken staat op naam van uw zoon of dochter die studeert en niet meer thuis woont. Uw kind heeft een keer pech en krijgt door een ongeval schade aan de auto. Gelukkig bent u verzekerd! Jammer, maar helaas zegt uw verzekeraar echter. Het kenteken staat niet op uw naam en daarom hoeft men op grond van de kleine lettertjes helemaal niets te betalen.

 

Wat is er aan de hand ?

Er zijn verzekeraars die in hun algemene voorwaarden hebben staan, dat er niet wordt betaald als het kenteken niet op naam staat van de verzekerde of diens partner waarmee wordt samengewoond. Voor een consument kan dat achteraf als een onaangename verrassing komen. Zeker als de verzekeraar bij de aanvraag niet waarschuwt voor deze eis. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat een verzekerde ook kentekenhouder moet zijn om een auto te verzekeren.

 

Zijn er juridische mogelijkheden ?

Jazeker. Uit een recente uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) blijkt dat een verzekeraar verplicht is om op het aanvraagformulier van de verzekering te waarschuwen dat een verzekerde ook kentekenhouder moet zijn. Gebeurt dat niet, dan brengt de redelijkheid met zich mee dat een verzekeraar zich niet op de bepaling uit de algemene voorwaarden kan beroepen. Dan moet er dus alsnog betaald worden.

 

Tips

Voorkomen is beter dan genezen. Let dus goed op bij het afsluiten van de verzekering en lees ook de verzekeringsvoorwaarden. Twijfelt u? Doe dan navraag bij de verzekeraar en/of uw tussenpersoon. Heeft u al een geschil met uw verzekeraar? Neemt u dan gerust contact met mij op voor een advies op maat.

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling