Baanbrekend arrest tegen de Staatsloterij!

Vandaag heb ik een baanbrekend arrest van het Gerechtshof ontvangen. Mijn cliënt krijgt na lang procederen zijn inleg vergoed van de Staatsloterij! Het Gerechtshof ‘s- Hertogenbosch vindt dat de Staatsloterij inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld tegenover mijn cliënt, en moet daarom een schadevergoeding betalen. Dit is de allereerste keer dat een Gerechtshof in Nederland zo besluit in een procedure van een individuele consument.

 

Hoe begon het ook alweer?

U kunt zich wellicht nog herinneren dat de Hoge Raad in 2015 heeft geoordeeld dat de Staatsloterij onrechtmatig heeft gehandeld, doordat zij over de periode 2000-2007 onjuiste en misleidende mededelingen heeft gedaan. Die misleidende mededelingen gingen over het wel/niet gegarandeerd zijn van prijzen, de winkansen en het aantal gewonnen prijzen.

 

Wat betekende dit voor de individuele consument?

De Staatsloterij is daarmee door de Hoge Raad op de vingers getikt. Maar dat betekende nog niet dat de individuele consument zonder meer aanspraak kon maken op een schadevergoeding. Daarvoor moet de individuele consument stellen en bewijzen dat er tegen hem of haar persoonlijk onrechtmatig is gehandeld. En daar zit de moeilijkheid.

 

Huidige uitspraak

Het is gelukt om voor mijn cliënt te kunnen bewijzen dat er inderdaad tegen hem specifiek onrechtmatig gehandeld is. Dat betekent dat mijn cliënt, Clemens Meerts uit Beegden, een schadevergoeding krijgt. De Staatsloterij moet zijn volledige inleg over de jaren 2000-2008 vergoeden, uiteraard minus hetgeen hij gewonnen heeft.

 

Hoe nu verder?

De uitspraak van het Gerechtshof is nog niet definitief. De Staatsloterij kan in cassatie gaan en de zaak voorleggen aan de Hoge Raad, de hoogste rechter van het land. Dat neemt niet weg dat de uitspraak van vandaag baanbrekend is, en wellicht ook voor andere consumenten de mogelijkheid biedt om hun inleg terug te kunnen vragen.

 

Heeft u vragen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met mij!

 

mw. mr. R.M.T.A. (Rianne) Saes

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling