BENT U DIKKE MAATJES MET UW WERKGEVER?

In een geval dat zich afspeelde in een Limburgse gemeente, was dat duidelijk niet het geval! Wat was er aan de hand?

 

Veelvuldig ziekteverzuim

 

Een vrouw werkte al een jaar of zeven voor deze Limburgse gemeente. Omdat zij zich vaak ziek meldde, werden door de bedrijfsarts en andere deskundigen adviezen uitgebracht over haar gezondheidstoestand.

 

Vervolgens heeft het bestuur van de gemeente en de bedrijfsarts aan deze vrouw adviezen gegeven in de vorm van een dienstopdracht: mevrouw moest stoppen met roken, mevrouw moest zeker twee keer per week sportlessen  gaan volgen bij een fitness- en health centrum en mevrouw moest naar een diëtiste gaan. De vrouw maakte daartegen geen bezwaar.

 

Waarschuwing

 

Zoals wel vaker gebeurt, had ook deze vrouw moeite om de gezondheidsadviezen na te komen, en daarop werd mevrouw door de gemeente gewaarschuwd: als zij zich voortaan niet aan de gemaakte afspraken zou houden, zou zij worden ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim.

 

Ontslag

 

Ondanks deze waarschuwing lukte het de vrouw niet om het sportcentrum te bezoeken en om te stoppen met roken. Ook had zij zich niet onder behandeling gesteld van een diëtiste. Wat was het gevolg? De vrouw werd inderdaad door de gemeente ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. Zij was het daarmee niet eens en stapte naar de rechter.

 

Rechter

 

De rechter diende uiteindelijk te oordelen over de rechtmatigheid van dit ontslag. De rechter vond dat de gemeente een ingrijpende en onaanvaardbare inbreuk had gemaakt op de persoonlijke levenssfeer en de lichamelijke integriteit van deze vrouw. De dienstopdracht van de gemeente ging buiten de arbeidsrelatie en beïnvloedde direct de persoonlijke keuzes van de vrouw.

 

Gevolg

 

De rechter vond dan ook dat deze vrouw ten onrechte door de gemeente was ontslagen. De gemeente werd daarom veroordeeld in de kosten van de advocaat van de vrouw.

 

Tip

 

Zolang u DIKKE MAATJES BLIJFT MET UW WERKGEVER, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar als dat verandert, dan staan de advocaten van Tijssen & Saes Advocaten ook in het arbeidsrecht voor u hun mannetje! 

 

mr. W.M.J. (Wil) Saes 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling