Dat ging maar net (niet) goed!

Het overkomt ons allemaal wel eens: vallen of struikelen. We kunnen dan meestal zeggen: “Dat ging maar nét goed”. Maar soms gaat het ook mis, en bij de echte pechvogels zelfs goed mis. Zo’n pechvogel is Anja. Zij is lelijk gevallen in de plaatselijke supermarkt, met als gevolg behoorlijke letselschade. Moet Anja haar eigen schade dragen, of kan zij de supermarkteigenaar aansprakelijk stellen voor haar schade?

 

Wat is er gebeurd?

Tijdens het boodschappen doen, is Anja uitgegleden over een natte plek op de vloer. Kort vóór haar val, had een andere klant per ongeluk een conservenglas op de grond laten vallen. Een medewerker van de winkel had de scherven opgeruimd, en ging een dweil halen om de vloer schoon te vegen. En net op dat moment, komt Anja aanlopen en glijdt zij uit over de natte plek op de vloer. Anja had niet gezien dat de vloer nat was.

 

Aansprakelijk?

In principe draagt Anja haar eigen schade, tenzij de winkeleigenaar aansprakelijk kan worden gesteld. De natte vloer levert een plotselinge en gevaarlijke situatie op voor de klanten in de winkel. Glijpartijen in een winkel komen regelmatig voor, en de gevolgen van zo’n val kunnen tamelijk ernstig zijn. In het algemeen zullen winkelende klanten hun aandacht niet gericht houden op de vloer. Zij zijn immers in een winkel om boodschappen te doen, en daar ook mee bezig. Het ligt op de weg van de winkeleigenaar om maatregelen te treffen om glijpartijen te voorkomen en klanten te waarschuwen voor een natte vloer. Dat kan heel eenvoudig, door bijvoorbeeld het plaatsen van een waarschuwingsbord bij de natte plek op de vloer. Dat is hier niet gebeurd, en dat zou de winkeleigenaar kunnen worden verweten. Anja heeft in dit specifieke geval een goede kans om de supermarkteigenaar succesvol aansprakelijk stellen voor haar val, en de gevolgen daarvan.

 

Schadevergoeding

Dat betekent dat Anja haar schade volledig vergoed zal krijgen. En dat loopt voor Anja aardig in de papieren. Zij is namelijk zelfstandig aannemer, en kan een hele tijd niet meer werken waardoor ze inkomen mis loopt. Maar ook alle andere kosten, die een gevolg zijn van haar val, zal Anja vergoed krijgen. Net zoals de kosten van haar advocaat, want ook dat wordt op basis van de wet gezien als schade die vergoed moet worden.

 

Neem contact op

Bent u ook slachtoffer van letselschade? Neem dan contact met ons op, om uw specifieke situatie met ons te bespreken. Er staat een gespecialiseerd letselschadeteam voor u klaar. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

 

mr. R.M.T.A. (Rianne) Saes

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling