De onbekende vader

U heeft het vast wel in het nieuws gelezen. De 18-jarige Nederlandse Britt is tijdens een vakantie in Egypte onverwacht bevallen van een zoontje. Zij kan niet naar Nederland terug reizen, omdat de baby geen paspoort kan krijgen. Er kan namelijk geen aangifte worden gedaan van de geboorte, omdat de vader van de baby niet bekend is. En dat vereist de Egyptische wetgeving wel.

 

Gelukkig is het in Nederland anders geregeld

In Nederland kan aangifte van geboorte worden gedaan, ook als de vader niet bekend is. De ambtenaar van de gemeente zal de aangifte zonder meer verwerken. Enkel de naam van de moeder zal dan als ouder op de geboorteakte worden vermeld. De aangifte zelf kan gedaan worden door de moeder, duomoeder of zelfs een ieder die bij de geboorte aanwezig is geweest. Voor de baby kan zonder problemen een ID- kaart of paspoort worden aangevraagd. Een onbekende vader levert op dit punt dus geen problemen op in Nederland.

De onbekende vader stelt Britt in Nederland wel voor enkele andere uitdagingen.

 

Alimentatie

De wet bepaalt dat de verwekker onderhoudsplichtig is voor het zoontje van Britt. Dat wilt zeggen: dat hij dient bij te dragen in de kosten van het zoontje totdat dit 21 jaar is.

Britt zal echter eerst moeten aantonen dat de aangesproken man de verwekker is. Met behulp van een advocaat kan Britt de rechtbank via een gerechtelijke procedure verzoeken om het vaderschap vast te stellen. Dit gebeurt meestal via een DNA- onderzoek. Wanneer het vaderschap definitief in rechte is komen vast te staan, zal dit ingeschreven worden in de gemeentelijke basisadministratie. De vader is dan vanaf de geboorte vader van het zoontje van Britt, en onderhoudsplichtig.

 

Erfrecht

Door de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap, ontstaan ook erfrechtelijke aanspraken. Het zoontje deelt automatisch mee in de nalatenschap van de vader als deze komt te overlijden. Het is niet nodig dat de vader het zoontje heeft opgenomen in zijn testament.

Gelukkig zijn er in Nederland dus juridische mogelijkheden om het belang van het kind, ook in geval van een onbekende vader, te waarborgen.

Heeft u vragen over vaststelling van vaderschap, alimentatie of andere familierechtelijke aspecten, neemt u dan gerust contact op. Ik help u graag.

 

mw. R.M.T.A. (Rianne) Saes

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling