De step als vervoermiddel in het verkeer

Tegenwoordig zien we steeds meer verschillende elektrische vervoersmiddelen op de weg verschijnen, waaronder verschillende soorten elektrische fietsen en snorfietsen. De elektrische step verschijnt nu ook steeds meer in het verkeer en dat brengt ook bijzondere situaties met zich mee op het gebied van ongevallen en daardoor opgelopen letselschade. Ik zal u hieronder uitleggen welke soorten steps er zijn en waar u rekening mee dient te houden.

 

De elektrische step met ondersteuning

De elektrische step met ondersteuning is te vergelijken met de elektrische fiets met ondersteuning. Je zult net als op de elektrische fiets met ondersteuning zelf moeten ‘steppen’ om vooruit te komen. Met deze elektrische step valt u nog altijd onder de kwetsbare verkeersdeelnemers en u geniet daardoor aanvullende bescherming op grond van de wet.

 

De elektrische scooterstep

De elektrische scooterstep wordt gezien als een snorfiets. Dat betekent dat de elektrische scooterstep verzekerd moet zijn voor aansprakelijkheid. Omdat de overheid de elektrische scooterstep gelijk stelt aan een snorfiets gelden er weer andere regels bij ongevallen.

 

De elektrische motorstep

Er zijn verschillende varianten van de elektrische motorstep. Er zijn elektrische motorsteps die maximaal 25 kilometer per uur rijden en elektrische motorsteps welke maximaal 45 kilometer per uur rijden. Deze step dient ook verzekerd te zijn voor aansprakelijkheid. De eerste variant valt onder de snorfiets en de tweede variant onder de bromfiets. Met deze step bent u dus altijd een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en gelden er ook weer andere regels bij ongevallen.

 

De Go-Ped

Een Go-Ped is een elektrische step met een hulpmotor. Deze is door de overheid niet goedgekeurd om op de openbare weg te mogen rijden.

 

Een aantal tips

  1. Zoek uit met welk soort step u te maken hebt en laat, indien nodig, de step keuren door de RDW ;
  2. Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af voor uw gemotoriseerde step ;
  3. Zorg dat, indien nodig, de juiste kentekenplaat op uw step zit ;
  4. Zorg voor verlichting en reflectoren op uw step ;
  5. De minimumleeftijd voor het besturen van een elektrische step is 16 jaar.

 

Vrijblijvend gesprek en advies

Zoals u hiervoor heeft gezien zijn er verschillende soorten elektrische steps, waardoor het vaak moeilijk is te bepalen wie aansprakelijk is bij een ongeval en welke speciale regels gelden. U kunt bij ons altijd terecht voor een vrijblijvend gesprek en een advies als het gaat om letselschade.

 

mr. D.A.G. (Dennis) Moonen 

Man riding a motor scooter in Sofia on his way to work

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling