Letselschade bij Kinderen

“Kind vaker betrokken bij verkeersongeval”

Dat was de recente krantenkop die mijn aandacht trok. Als letselschadeadvocaat kom ik ook die kwesties maar al te vaak tegen. De letselschaderegeling bij kinderen is ingewikkeld.

 

Aansprakelijkheid bij verkeersongevallen

Bij verkeersongevallen zijn kinderen onder de 14 jaar bijzonder beschermd. Zij krijgen hun volledige schade vergoed, ongeacht eventuele eigen schuld. Vanaf 14 jaar geldt dat voetgangers en fietsers bij een botsing met een motorvoertuig ten minste 50% van hun schade vergoed krijgen. Dat geldt ook bij medeschuld van de voetganger of fietser. Alleen als motorrijder of automobilist het ongeval onmogelijk kon voorkomen, bijvoorbeeld omdat de voetganger of fietser het ongeval opzettelijk heeft veroorzaakt, ligt het anders. Maar zo’n geval heb ik nog nooit aan de hand gehad.

 

Vaststelling toekomstschade

De schadevaststelling bij kinderen is ingewikkeld. Dat komt omdat het lastig is om te voorspellen wat de gevolgen van het ongeval voor de toekomst zijn. Kan het kind zijn normale levensloop toch nog volgen? Of lijdt het aan concentratiestoornissen of angsten? Kan het daardoor minder goed studeren? Allemaal open vragen.

 

En als de levensloop gestoord is?

Hoe zou de levensloop van een jong kind zonder ongeval zijn gelopen? Hoe jonger het kind, hoe moeilijker te voorspellen. Was het kind arts geworden, advocaat, piloot, fotomodel of misschien wel concertpianist? Soms biedt de carrière van familieleden een aanknopingspunt om fictief te bepalen wat het kind zonder ongeval het kunnen worden en daarmee had kunnen verdienen.

 

Afwikkeling letselschaderegeling

Omdat er in geval van letselschade bij kinderen zoveel onzekerheden zijn is het verstandig om met de afwikkeling te wachten totdat het kind meerderjarig is geworden. Ook kan gekozen worden voor een afwikkeling “met open einde”. Dan kan het kind de zaak weer openbreken als het meerderjarig is. Voor een schaderegeling van een minderjarig slachtoffer moet toestemming van de kantonrechter gevraagd en verkregen worden.

 

Schakel altijd een letselschadeadvocaat in

De letselschaderegeling bij kinderen, maar ook bij volwassenen, is zodanig specifiek dat u het beste een gespecialiseerde advocaat kunt inschakelen. Meestal kost u dat niets en betaalt de verzekeraar van de tegenpartij die kosten. In het eerste gratis en geheel vrijblijvend gesprek krijgt u hierover op ons kantoor meer informatie.

Schroom niet als u een afspraak wenst. Wij zijn er voor U!

 

Erland Dohmen, letselschadeadvocaat

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling