Niet aangeboren hersenletsel (NAH) door een ongeval, wat nu?

Eddy is 24 jaar en studeert International Business aan de Universiteit van Maastricht. In zijn vrije tijd is Eddy een fanatiek wielrenner.

 

Op een kwade vrijdag de dertiende, als hij over een bedrijventerrein rijdt, verleent Eddy geen voorrang aan een personenauto waardoor hij voorover klapt tegen de auto. Eddy loopt zwaar (dus niet aangeboren) hersenletsel op en kan (tijdelijk) niet meer lopen en studeren. Zijn huis moet worden aangepast met een traplift of hij moet verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Wat nu?

 

De eerste vraag is of de (verzekeraar van) de automobilist aansprakelijk is voor het door Eddy opgelopen letsel. Immers Eddy maakt de voorrangsfout en klapt tegen de auto op en niet andersom. Ondanks dat Eddy de voorrangsfout heeft gemaakt zal de WAM-verzekeraar van de automobilist in dit concrete geval een groot deel van de schade moeten vergoeden omdat Eddy als fietser, evenals een voetganger, een kwetsbare verkeersdeelnemer is. Met toepassing van de billijkheidscorrectie zal het schadevergoedingspercentage bij dit ernstige letsel wellicht nog in de buurt van 100% komen.

 

Daardoor is de vraag interessant: Welke schadeposten kan Eddy allemaal claimen? Ik noem enkele voorbeelden daarvan:

  • Medische kosten
  • Reis en verblijfkosten ziekenhuis
  • Het verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid
  • Kosten huishoudelijke ondersteuning
  • Kosten door studievertraging
  • Kosten verhuizing
  • Kosten aanpassing woning
  • Inschakelen van rechtshulp

Bij een jong persoon als Eddy kunnen alleen al de schadeposten verlies van inkomen en studievertraging makkelijk in de tonnen lopen. Over de schadevergoeding hoeft geen belasting betaald te worden volgens box1.

 

Maar geld is niet alles: Als het huis van Eddy aangepast moet worden of hij moet verhuizen, dan zal de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij ook daarvan de kosten daarvan moeten vergoeden. Als het studeren niet meer zo goed gaat als voor het ongeval en een (job)coach of ergonoom kan Eddy helpen om zijn studie of baan weer op te pakken, dan kunnen wij dat ook regelen op kosten van de verzekeraar.

 

Dus, bent of kent u iemand wiens leven door een ongeval op zijn kop is gezet? Neem contact op. Er staat een gespecialiseerd letselschadeteam voor u klaar. En het intakegesprek is gratis en vrijblijvend.

mr. E.H.J.M. (Erland) Dohmen

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling