Samenwonen: wat spreekt u af?

Wie rond deze tijd van het jaar zijn facebookpagina opstart, ziet waarschijnlijk foto´s voorbij komen van stellen die net in het huwelijksbootje zijn gestapt of ongetrouwde stellen die de sleutel hebben gekregen van hun nieuwe huis. Hartstikke mooie momenten natuurlijk. Mijn boodschap aan ongetrouwde stellen: zorg ervoor dat u alles goed regelt.

De wet en het nut van de samenlevingsovereenkomst…
De wet regelt namelijk niets voor mensen die ongetrouwd samenwonen. Wettelijk gezien is het dus geen vanzelfsprekendheid dat, na een relatiebreuk, de inboedel of uw gezamenlijke vermogen bij helfte wordt verdeeld. Ook realiseren veel mensen zich niet dat zij, in het geval de partner overlijdt, door de wet niet als wettelijke erfgenaam worden beschouwd. U heeft dan geen recht op de nalatenschap van uw partner. Dat kan tot vervelende situaties leiden, omdat de overleden partner waarschijnlijk wel gewild zou hebben dat u alle gemeenschappelijke spullen zou krijgen en dat u in de gemeenschappelijke woning zou kunnen blijven wonen. Ook kunt u wettelijk gezien niet zomaar aanspraak maken op partnerpensioen, en heeft u geen recht op partneralimentatie.

U kunt over al deze kwesties afspraken maken in een samenlevingsovereenkomst. Doe dit ook, want ik zie in mijn praktijk vaak dat ongetrouwde stellen niets geregeld hebben. Voorkom vóóraf een heleboel discussie áchteraf.

Vooraf checken… of achteraf tóch discussie?
Staat u op het punt om een samenlevingsovereenkomst te tekenen, dan lees ik deze graag voor u door. Zo kan ik samen met u bekijken of de afspraken duidelijk en concreet genoeg omschreven zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar levert een relatiebreuk, ondanks de afspraken in een samenlevingsovereenkomst, achteraf toch discussie op, dan sta ik u ook daar graag bij. U heeft immers recht op datgene wat u afgesproken heeft.

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling