Telefoon? Check! Sleutels? Check! Mondkapje? Check!

Het coronavirus houdt Nederland nog steeds in zijn greep. Het mondkapje is ook niet meer uit het dagelijks straatbeeld weg te denken. Dat een mondkapje verplicht is in het openbaar vervoer of in andere openbare ruimtes dat weet inmiddels iedereen. Maar hoe zit het met de mondkapjesplicht op de werkvloer? Kan een werkgever een werknemer verplichten een mondkapje te dragen op het werk?

 

Mondkapje op de werkvloer verplicht?

Wanneer de werkzaamheden plaatsvinden in een publieke binnenruimte, stationsgebouw, luchthaven of in een contactberoep, dan is het verplicht een mondkapje te dragen. Maar hoe zit het bij de overige werkplekken? Inmiddels is er rechtspraak over de vraag of een werkgever een mondkapjesplicht kan instellen.

 

Oordeel kantonrechter Utrecht

De rechter heeft geoordeeld dat het instellen van een mondkapjesplicht onder het instructierecht van de werkgever valt. Dit instructierecht houdt in dat een werknemer zich moet houden aan voorschriften omtrent het verrichten van arbeid, alsmede aan die welke strekken ter bevordering van de goede orde in de onderneming. Het instructierecht van de werkgever mag nooit een inbreuk maken op een grondrecht van de werknemer. De rechter stelt dat de werkgever de instructie mag geven tot het dragen van een mondkapje én de werknemer is gehouden die instructie op te volgen. Een belangrijke beperking hierbij is dat de instructies redelijk moeten zijn. Een werkgever kan dus, indien redelijk, werknemers verplichten een mondkapje op de werkvloer te dragen. Het zal hierbij per werkgever verschillend zijn of een mondkapjesplicht kan worden ingesteld of niet.

 

Neem contact op

Heeft u vragen over de mondkapjesplicht op de werkvloer of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Schroom dan niet contact op te nemen met mij of met een van mijn collega’s.

 

S.I.J. (Simone) van Hees

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling