Uw advocaat loopt met muts de rechtszaal in, mag dat?

Dit zou zomaar een quizvraag kunnen zijn bij deze foto. De vastelaovestied is natuurlijk hét moment om de gevestigde orde op de hak te nemen. De gelegenheid bij uitstek om, getooid met muts, de rechtszaal te betreden. Of toch niet?

Strikte regels

Er bestaan hele specifieke regels voor de kleding die rechters, officieren van justitie en advocaten in de rechtszaal moeten dragen. Die regels zijn opgenomen in het Kostuum- en titulatuurbesluit rechterlijke organisatie.

Toga en bef

Rechter, officier en advocaat dragen allemaal een zwarte toga met witte bef. Die heeft u vast wel eens gezien, zo niet live, dan toch zeker op televisie. Zij dragen echter niet dezelfde toga. Zo verschilt de toga van de rechter en officier van de toga die de advocaat draagt.

Maar ook bestaan er verschillen tussen rechters en tussen officieren. Dat heeft te maken met het gerecht waarbij de rechter of officier werkt. Een rechter bij de rechtbank draagt bijvoorbeeld een andere toga dan een rechter (raadsheer) bij de Hoge Raad.

De toga bij de rechtbank is betrekkelijk sober, maar de toga bij de Hoge Raad is gemaakt van zijde en heeft fluwelen mouwomslagen. De president van de Hoge Raad draagt zelfs een toga die is afgezet met hermelijnenbont. De toga en bef moeten aan strikte voorschriften voldoen voor wat betreft afmetingen en uitvoering. Toga’s zijn te koop bij speciale toga-ateliers waar toga’s volgens deze voorschriften worden gemaakt.

Hoewel de buitenzijde van de toga aan strenge eisen moet voldoen, geldt dat niet voor de binnenzijde. Die kan in elke willekeurige kleur of print worden uitgevoerd. Knalrood? Geen probleem. Panterprint? Ook niet.

Muts toegestaan?

Verder mogen advocaten in de rechtszaal een hoofddeksel dragen. Is die muts dan misschien tóch toegestaan?

Het antwoord op die vraag is een duidelijke nee! Ook voor het hoofddeksel gelden speciale regels. Zo is een muts als op de foto uit den boze! Een advocaat mag slechts een baret dragen, die volgens de voorschriften in het Kostuum- en titulatuurbesluit moet worden gemaakt.

Ik bewaar de muts daarom voor de carnaval en de toga voor rechtszittingen. Ik wens u eine hele sjone vastelaovend!

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling